5 mitova o sindromu policističnih jajnika

 

Što je PCOS?

Sindrom policističnih jajnika je poremećaj u radu našeg endokrinog sustava, odnosno naših hormona, zbog kojeg nastaju brojne ciste unutar jajnika.

Mit #1 „PCOS uzrokuje velike, ponavljajuće i bolne ciste na jajnicima“

Postoji veliki broj različitih tipova cisti koje se mogu vidjeti na ultrazvuku jajnika, odnosno svaka struktura na jajniku ispunjena tekućinom koja se primijeti tijekom ultrazvuka se nazove cistom. To nije odmah naznaka sindroma policističnih jajnika jer mnoge osobe dožive barem jednu ili nekoliko cisti na jajnicima tijekom svojeg života bez prisutnosti ovakvog poremećaja endokrinog sustava koji je povezan s PCOS-om.

Ciste povezane s PCOS-om nisu velike, već su manje i mnogobrojne, najčešće na periferiji jajnika i zbog problematične količine cisti je ovaj sindrom dobio svoj naziv - poli znači mnogo – „policistični sindrom“.

Osobe s PCOS-om neće nužno doživjeti ponavljajuće i velike, bolne ciste.

Mit 2# „Postoji jedan najbolji način za liječenje policističnih jajnika“

Kao što postoje trendovi u modi i prehrani, zdravstveni trendovi mogu biti uzrok velikog stresa i interesa, ali i mogu širiti neispravne informacije o našem tijelu i kako možemo unaprijediti ili zaštiti svoje zdravlje. Nedavno je započeo trend zagovaranja napuštanja hormonalne kontracepcije (poput kontracepcijskih tableta) i prehrambenih izmjena kao najbolji način za rješavanje policističnih jajnika. Ovo jednostavno nije idealno za svih. Zašto?

Liječenje policističnih jajnika se razlikuje od osobe do osobe, ovisno o njihovim ciljevima i potrebama. Liječenje i povezane ciljeve liječenja policističnih jajnika možemo podijeliti u 3 grupe:

Grupu 1 bi činile osobe koje žele zatrudnjeti.

Grupu 2 bi činile osobe koje se žele riješiti neugodnih simptoma poput bolova, pojačane dlakavosti, promjena raspoloženja, neredovitih menstruacija, akni i slično.

Grupu 3 bi činile osobe koje imaju dijagnosticiran policistični sindrom i žele zaštititi zdravlje, ali nemaju neugodne simptome.

Kod prve grupe ljudi će se napraviti sve važno za poticanje sigurnog začeća i trudnoće, kod druge grupe bismo se usmjerili na umanjenje neugodnih simptoma i poticanja boljeg zdravstvenog stanja, a kod treće grupe bismo se usmjerili na zaštitu zdravlja.

Hormonalna kontracepcija, poput tableta, ne liječi policistični sindrom jajnika, ali može pomoći sa simptomima. Osobe u grupi 2 mogu doživjeti bolju kvalitetu života i manje neugodne simptome ako počnu koristiti (za njih ispravnu) hormonalnu kontracepciju, ako to žele koristiti.

Ako netko spada u grupu 3 to neće nužno biti najbolja opcija za njih, a ako spadaju u grupu 1, to svakako neće biti najbolja opcija za njih.

Istina je da kontracepcijske tablete neće izliječiti sindrom policističnih jajnika, odnosno kada prestaneš uzimati tablete simptomi će se najvjerojatnije vratiti, ali tablete mogu značajno unaprijediti kvalitetu tvojeg života i pomoći u kontroli neugodnih simptoma.

Prehrana i potencijalan gubitak težine je jako važan pristup i dio liječenja PCOS-a kod osoba kojima su ta područja na meti sindroma, odnosno doživljavaju zdravstvene probleme u tom području. Ovisno o potrebama tvojeg zdravlja, ovo može biti jedini pristup korišten u popravljanju zdravstvenog stanja i sindroma policističnih jajnika, odnosno ako spadaš u grupu 3. Ako imaš drugačiji potrebe, može biti samo jedan dio pristupa koja bi liječnici trebali imati kako bi ti pomogli poboljšati kvalitetu života.

Neke druge lijekove koje možeš dobiti je metformin. Metformin je tvar koja se koristi u liječenju o inzulinu neovisne šećerne bolesti (dijabetes tipa 2). Dijabetes tipa 2 se može lakše razviti kod osoba sa sindromom policističnih jajnika, odnosno kod mnogih može biti već i prisutna tijekom dijagnosticiranja. Kvalitetan liječnik će se usmjeriti na tvoje životne navike i pomoći ti učiniti što možeš da se spriječi razvoj dijabetesa ako već nije, ali korištenje metformina nekima može pomoći i prije razvoja dijabetesa, dok drugima može odmoći zbog vlastitih utjecaja na tijelo i mogućih nuspojava. Korištenje metformina će ovisiti o tebi, tvojem zdravlju i potrebama i tvojem doktoru.

Mit 3# „Sve osobe sa sindromom policističnih jajnika su povećane tjelesne težine i dlakavije. Svi izgledaju isto“

Istina je da veliki broj osoba sa sindromom policističnih jajnika jesu skloni pretilosti i pojavi pojačane dlakavosti na tijelu i licu, ali njihova prisutnost nije kriterij za dijagnostiku sindroma policističnih jajnika. Drugim riječima, tvoj izgled nije izravan pokazatelj prisutnosti PCOS-a i jako je važno detaljno provjeriti zdravstveno stanje ako postoji sumnja na PCOS-a, iako nemaš nužno simptome dlakavosti i problema s tjelesnom težinom.

Reguliranje tjelesne težine se pokazalo kao jako učinkovito za osobe koje imaju probleme s težinom i PCOS, ali je to otežano zbog prisutnosti PCOS-a. Jako je važno razgovarati s liječnicima koji ti žele pomoći unaprijediti i zaštiti tvoje zdravlje te se povezati sa stručnjacima koji će ti pomoći postići ciljeve zbog kojih ćeš se osjećati bolje i lakše se pridržavati nužnih mjera u promjeni prehrane i tjelesne aktivnosti.

Osim u slučaju da je tvoj ginekolog također stručnjak u nutricionizmu i za razvoj osobnog plana tjelovježbe, potrebno je savjetovati se sa stručnjacima koji to mogu kvalitetno učiniti, uz suradnju s tvojim ginekologom ako je potrebno.

Mit 4# „PCOS utječe samo na tvoje jajnike i menstruaciju“

Iako PCOS najčešće ne uzrokuje kroničnu bol, neke osobe koje imaju PCOS imaju veće jajnike, što može doprinijeti do prisutnosti bolova i osjećaja pritiska u zdjelici.

Prisutnost menstruacije je izrazito važna za zdravlje i izostanak menstruacije po nekoliko mjeseci može doprinijeti do povišenog rizika za razvoj raka maternice te je važno pratiti svoj ciklus i u suradnji s liječnikom poticati pojavu menstruacije svakih barem 4 do 6 tjedana. Tkivo se razvija u maternici i izlazi iz nje u obliku menstrualne krvi, a ako dođe do izostanka menstruacije, riskira se prevelika količina tog tkiva što povisuje rizik za razvoj raka. U slučajevima gdje koristiš hormonalnu kontracepciju koja sprječava razvoj tok tkiva, tvoj liječnik će znati da je to uzrok izostanka tvojih menstruacija, prisutnost velike količine tkiva prestaje biti problem jer ono nije prisutno zbog utjecaja kontracepcije, stoga tada i rizik za rak opada.

Osim jajnika i menstruacije, PCOS može utjecati na ostatak našeg tijela i zbog toga što se sve odvija u našim hormonima, poremećaj tih hormona može dovesti do razvoja šećerne bolesti odnosno dijabetesa. Zbog toga je važno činiti redovite pretrage krvne slike i pratiti svoje zdravstveno stanje, hormonalnu sliku i surađivati s kvalitetnim liječnikom.

Mit 5# „Sve osobe sa sindromom policističnih jajnika su neplodne i ne mogu zatrudnjeti“

Odnos neplodnosti i PCOS-a je uglavnom temeljen na izostanku ovulacije (zbog poremećaja hormona koji bi ju trebali potaknuti). Ako pogledamo osobe koje imaju 12 menstruacije u godinu dana i osobe koje zbog PCOS-a imaju 4 menstruacije u godinu dana, osobe s 12 menstrualnih ciklusa koji sadržavaju ovulaciju imaju višu šansu da će zatrudnjeti brže, nego osobe koje ovuliraju 4 puta u godinu dana.

Ali to nije uvijek slučaj s neplodnosti: neke osobe koje imaju redovite menstruacije mogu biti imati otežane šanse za trudnoću, dok druge osobe koje ovuliraju jako rijetko mogu zatrudnjeti veoma lako.

Zbog toga je preporučljivo savjetovati se s liječnikom ginekologom kada želiš zatrudnjeti, pogotovo ako imaš neredovite menstruacije, čim to odlučiš. Kvalitetan plan za začeće može drastično unaprijediti tvoje zdravlje, kvalitetu života i sigurnost začeća te je suradnja s ginekologom uvijek preporučena i prije nego kreneš pokušavati zatrudnjeti.

Trudnoća je moguća kod mnogih sa sindromom policističnih jajnika, ali kod nekih njihov izazov s neplodnosti je kompliciraniji i značajno otežava šanse za trudnoću.

 

U svakom slučaju, kvalitetna suradnja sa svojim liječnikom, praćenje svojeg ciklusa i zdrave životne navike mogu značajno unaprijediti kvalitetu tvojeg života s policističnim jajnicima.

Izvor