5 bitnih stvari za siguran seks

Možda vam već na uši izlazi siguran seks, ali vjerujte da je siguran seks na kraju dana onaj najbolji, kada nema brige niti oko neželjene trudnoće, bolesti, bolova, i ostalih podosta nepoželjnih stvari kada je u pitanju sam seks.

Ove prakse važno je za znati kako biste na kraju dana donosili za vas i vaše tijelo najbolje odluke. U konačnici, one su važne i za vaše mentalno zdravlje, jer kada znate što se i kako događa u seksu i sa vašim tijelom prije, tijekom i nakon seksa, to ostavlja manje mjesta za brigu, nesigurnost ili donošenje odluka za kojima ćete potencijalno požaliti.

 

#1 Pričajte iskreno i otvoreno

Još jedna stvar koju nikada nije dovoljno ponoviti je da budete uvijek otvoreni/e i iskreni/e s vašim partnerom/icom o svemu što se tiče (u ovom slučaju) seksa: o vašim željama, očekivanjima, ciljevima, planovima te granicama. Također, budite jasni i glasni kada su u pitanju vaše granice i poštujte tuđe. U seksu nema mjesta prisili niti ucjeni bilo kakve vrste, te upamtite da pristanak nije stvar koja je uklesana u kamen, te se osoba u bilo kojem trenu ima pravo predomisliti - a na vama je da to poštujete (i dakako, da se poštuje vaš).

#2 Redovito se testirajte

To pogotovo vrijedi ako češće mijenjate seksualne partnere/ice. Činjenica je ako se seksate s nekim novim na redovitoj bazi, ne možete znati kome vjerovati a kome baš i ne, a kako biste svi bili posve sigurni da nema neke spolno prenosive bolesti koja čuči u nekome (jer ponekad mogu biti asimptomatske), najbezbolnija stvar koju možete napraviti je testirati se tako da ste na miru.

#3 Koristite zaštitu

Kada smo već kod spolno prenosivih bolesti, kondomi su na tržištu najbolja zaštita protiv istih, te uvelike umanjuju rizik. Kondomi, femidomi, dentalne brane - ovisno o preferenci i vrsti seksa odaberite pravu metodu i zaštitite se kako od spolno prenosivih bolesti, tako i od trudnoće!

#4 Koristite lubrikant

Da se razumijemo, korištenje lubrikanta nipošto nije sramotno niti ne znači da netko nije u dovoljnom moodu za seks pa mu/joj treba malo podmazivanja. Lubrikant je doslovce proizvod pomoću kojih stvari idu glađe, što je u seksu veoma poželjno, a budući da je dizajniran baš za to, koristite ga - game changer! 
Preporuka je korištenje lubrikanata na bazi vode koji se najbolje slažu s kondomima (čitaj: neće uzrokovati njihovo pucanje kao primjerice lubrikanti na bazi ulja).

#5 Pazite na sigurnost i online

Kao i uživo, kada su u pitanju bilo kakvi intimni ili seksualni sadržaji, dobro pazite s kime ih dijelite. Dok slanje  intimnih slika ili videozapisa sebe privatno drugoj osobi nije zločin ako ste oboje odrasli, i dalje je zločin objavljivati ih bez pristanka te osobe, a ako se radi o osobama koje su maloljetne, tada ulazimo u teritorij dječje pornografije. Sigurnost mora biti tu na prvom mjestu, kao i svjesnost o posljedicama neodgovornog ponašanja.