#2 Mogu li zatrudnjeti ako...

 

Ovog ponedjeljka opet nastavljamo sa serijalom Mogu li zatrudnjeti ako... (prvi članak možete pročitati na linku).

Bolje znati, nego kasnije razbijati glavu! Krenimo:

 

#1 Mogu li zatrudnjeti u bilo kojem momentu svog ciklusa?

Ne.

Začeće se događa kada spermij oplodi jajnu stanicu. No jajna stanica ne čeka čitav mjesec na spermića, već ima svoju dinamiku. Kao što znamo, u ciklusu postoje tzv. plodni dani, kojih najčešće ima 6, i tada su šanse za trudnoću visoke. 

No osloniti se samo na brojanje plodnih dana nije nipošto preporučljiva metoda kontracepcije, upravo zato jer zahtijeva veoma točne cikluse koji jednako traju, stoga je najbolje uvijek koristiti provjerenu zaštitu (kondom, kontracepcijska pilula i slično).

 

#2 Mogu li zatrudnjeti ako oboje za vrijeme seksa stojimo?

Da.

 

Gravitacija (nažalost ili na sreću) nije oblik kontracepcijske metode.

 

#3 Mogu li zatrudnjeti ako nakon seksa očistim vaginu?

Da.

Često se vjeruje da će ispiranje i čišćenje vagine nakon seksa spriječiti potencijalnu trudnoću, no to baš i ne funkcionira tako i to nije legitimna forma kontracepcije! Štoviše, istraživanja su pokazala kako douching (unutarnje čišćenje vagine) može pospješiti razvoj bakterija i gljivičnih infekcija te uvećati rizik mnogih vaginalnih bolesti, stoga, ukoliko nije stroga liječnička preporuka, nemojte sami čistiti vaginu - ona je sposobna to učiniti sama!

 

#4 Mogu li zatrudnjeti ako tijekom seksa nisam postigla orgazam?

Da.

Orgazam i začeće ne uvjetuju jedno drugo, tako da možeš imati seks bez orgazma i zatrudnjeti! 

 

#5 Mogu li zatrudnjeti putem oralnog seksa?

Ne.

Iako sperma može preživjeti 3-5 dana u reproduktivnom traktu, u probavnom ne može. Uz to, probavni i reproduktivni trakt su razdvojeni, stoga je oralni seks siguran oblik seksa u vidu trudnoće. No ne zaboravi na spolno prenosive bolesti i adekvatnu zaštitu! 

Izvor