Znate li što je menstrualna prehlada?

Je li vam se kada dogodilo da se tik pred mjesečnicu osjećate bolesno, sa simptomima poput glavobolje, groznice, probavnih smetnji i umora, ili se možda osjećate kao da ćete se razboljeti? Velika je šansa da se radi o takozvanoj menstrualnoj prehladi ili menstrualnoj gripi.

Bez brige, ne radi se o pravoj gripi niti ona ima ikakve veze sa virusom gripe, već je tako nazvana samo zbog sličnosti simptoma tik pred menstruaciju.

Kakvi su simptomi?

Simptomi mjesečne prehlade slični su onima u PMS-u, ali nešto teži. Neki od simptoma mogu biti osjećaj nadutosti, neravnoteže, gladi, umora, zatvora ili proljeva, glavobolje, visoke osjetljivosti na buku i svjetlo, bolne grudi pa čak i kašalj, vrućicu, bolove u mišićima, curenje nosa, grlobolje i slično.

Ti simptomi obično počinju neposredno prije ili na samo početku menstruacije, a obično nestaju jedan do dva dana nakon početka menstruacije.

Što uzrokuje ovo stanje?

Najčešći krivac su promjene u hormonima. Naime, budući da se estrogen smanjuje između ovulacije i početka mjesečnice, prostaglandini, kemikalije slične hormonima koje potiču kontrakciju mišića maternice, povećavaju se i mogu uzrokovati grčeve u trbuhu, kao i proljev.

Također, prostaglandini mogu uzrokovati nisku temperaturu, pa ćete se možda osjećati kao da se vaše tijelo bori protiv virusa, iako zapravo to nije slučaj.

Promjena hormona također utječe i na kemiju mozga, uzrokujući fluktuacije razine serotonina, a kao rezultat toga mogu se pojaviti različiti simptomi, poput vrste umora koja se događa pri prehladi.

Je li to razlog za brigu?

Općenito govoreći, menstrualna prehlada nije nešto oko čega je potrebno razbijati glavu, a simptome možete liječiti kod kuće. Jedan od načina liječenja je hormonalna terapija koju propisuje liječnik/ca, a pomoći mogu i lijekovi protiv bolova i generalno mirovanje i odmaranje, kao i kod prave prehlade.

Načelno ne postoje službeni kriteriji za dijagnosticiranje menstrualne gripe jer to nije stvarno zdravstveno stanje, no ako te simptome spomenete ginekologu/inji, iz nalaza krvi moći će se vidjeti kakvo je stanje s hormonima i tu potencijalno potražiti odgovor.

Kako utjecati na menstrualnu prehladu?

Možete pokušati, a sigurno nećete pogriješiti, sa zdravom prehranom, unosom dovoljno vode, redovitim vježbanjem, ublažavanjem stresa, kvalitetnim snom - no ponavljamo, ako vam simptomi ometaju svakodnevni život, svakako se javite liječniku/ci!

Izvor