Žile na penisu - normalna stvar ili razlog za brigu?

Vidljive žile, točnije vene na penisu posve su normalna stvar. Jedna od njihovih glavnih funkcija jest da nakon erekcije vraćaju krv natrag prema srcu! Budući da se vene nalaze blizu površine kože, kako krv putuje natrag do srca one nakon erekcije mogu biti vidljivije nego inače upravo radi poveće količine krvi.

Kod nekih su izrazito vidljive, dok kod nekih ne, a na njihovu veličinu i oblik mogu utjecati različiti faktori poput seksa, ozljede, određenih operacija ili jednostavno starenja.

Imaju li vene utjecaja na erekciju i ejakulaciju?

Veličina vena nema nikakvog utjecaja na mogućnost i trajanje erekcije, kao niti trajanje i snagu ejakulacije.

Zbog čega su ponekad vene na penisu istaknutije?

Veličina vena može varirati tijekom vremena kao rezultat seksualne aktivnosti ili zbog određenog medicinskog stanja koje utječe na protok krvi u penisu.

Jedan od glavnih (i bezopasnih) razloga je seksualna aktivnost. Točnije, nakon ejakulacije ili nestanka erekcije, sva krv iz penisa teče natrag do srca upravo kroz vene, zvog čega se one mogu činiti tada istaknutije nego inače. To je skroz uobičajena stvar koja ne predstavlja nikakav razlog za brigu!

Još jedan od razloga može biti varikocela, što je naziv za medicinsko stanje proširenja krvnih žila na skrotumu. Obično, niti to nije razlog za brigu, no ako se pojavi bol ili nelagoda, onda je vrijeme za posjet liječniku/ci!

Određeni medicinski zahvati i operacije nad krvnim žilama penisa, skrotuma, genitalija, pa čak i nogu također mogu utjecati na izgled vena na penisu.

 

Sve u svemu, vene na penisu su posve normalna i bezopasna stvar, no ako se pojavi bilo kakva vrsta neobične boli tijekom ejakulacije i/ili erekcije, oteknuća ili kvržica, posjetite liječnika/cu!

 

Izvor