Zbog čega sve kondom može puknuti?

Nošenje kondoma tijekom seksa veoma je bitno iz nekoliko razloga: osim zaštite od trudnoće, prva je linija obrane protiv spolno prenosivih infekcija i bolesti. Stoga je pogrešno za misliti da je kondom potrebno nositi samo i isključivo kao zaštitu od trudnoće - jednako je važno biti zaštićeni i od spolno prenosivih bolesti!

Najbolji seks je siguran seks, želimo reći, a sad kad smo to još jednom utvrdili, pozabavimo se pitanjem zašto sve kondom može puknuti?

1. Nepravilno čuvanje

Kondome treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, što je napomena koja stoji na samom pakiranju! Bez obzira na vrstu kondoma, izlaganje toplini, svjetlu ili trenju može oslabiti materijal i povećati vjerojatnost puknuća. Upravo zato mjesta kao što su novčanici, pretinci od auta, ladice u kojima se nalazi sve i svašta oštro i nisu najbolja mjesta za držanje kondoma!

2. Nepravilna uporaba

Nepravilna uporaba kondoma također može dovesti do pucanja. To uključuje nepravilno stavljanje, nedovoljno lubrikanta ili pak nepravilno skidanje kondoma s penisa.

3. Rok trajanja

Kao i većina stvari, i kondomi imaju rok trajanja što je izuzetno važno provjeriti prije korištenja. Korištenje kondoma kojem je istekao rok trajanja može povećati rizik od njegovog pucanja.

4. Grubo rukovanje

Trganje pakiranja kondoma zubima ili noktima možda izgleda seksi u kojekakvom filmu, ali u stvarnosti nije poželjna praksa jer može oštetiti kondom.

5. Neodgovarajuća veličina

Korištenje kondoma koji je premalen ili prevelik je još jedan razlog zbog kojeg kondom može puknuti. Na tržištu postoje različite veličine kondoma, stoga pronađi svoju!

6. Korištenje s proizvodima na bazi ulja

Proizvodi na bazi ulja kao što su losioni, različita ulja za tijelo, lubrikanti na bazi ulja ili vazelin mogu oslabiti lateks i povećati rizik od pucanja. Umjesto toga, najsigurnija je opcija koristiti lubrikant na bazi vode!

Kako izbjeći da kondom pukne?

Kako biste minimizirali rizik od pucanja kondoma, važno je s njime pažljivo rukovati i čuvati ih na pravom mjestu.

Kada koristite kondom, pravilno ga stavite tako da ga pritisnete za vrh pri stavljanju na penis ostavljajući "džepić" na vrhu za spermu te pazeći da se odmota do baze penisa.

Isto tako, pobrinite se da koristite pravu veličinu kondoma, jer onaj koji loše pristaje može lako puknuti.

Konačno, izbjegavajte korištenje zuba ili oštrih predmeta za otvaranje kao i kondome kojima je prošao rok trajanja. Par eura za novi paket kondoma ultimativno se više isplati od neželjene trudnoće ili kojekakve spolno prenosive bolesti.

Sve u svemu, korištenje kondoma je važno, ali je još važnije koristiti ih ispravno kako biste dobili najbolje od zaštite koju pruža. Gore navedeni savjeti služe tomu da smanjite rizik od pucanja na minimum, te je također važno za upamtiti da koristite novi kondom svaki put kada imate spolni odnos i da ih redovito mijenjate kako biste održali njihovu učinkovitost.