Zašto web stranica o kontracepciji?

#proba

Živimo u vremenu brzih informacija. Društvene mreže nam omogućuju da o svemu saznamo gotovo u realnom vremenu, na Internetu možemo pronaći informacije o apsolutno svemu. Važno je samo koliko smo umješne u "Googlanju".

No, prilikom traženja informacija često naiđemo na nepotpune i/ili neistinite informacije. Kada se govori o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, važno je da su sve informacije točne i provjerene. U današnje vrijeme je ponekada teško razlučiti što je istina, a što nije, pa stoga nije ništa neobično susresti adolescenta koji tvrdi da se može zatrudnjeti oralnim seksom. Ili da se ljubljenjem ne može dobiti niti jedna spolno prenosiva bolest.

Radi toga, ali i radi činjenice da u Hrvatskoj ne postoji seksualna edukacija u školama, odlučile smo pokrenuti web stranicu o kontracepciji.

Istraživanje PaRitera iz 2016. godine je pokazalo da 80 posto mladih smatra kako školski program ne pokriva ono što žele znati o seksualnosti. Nadalje, 65 posto mladih smatra kako informacije o seksualnosti koje dobiju u školi nisu dovoljne kako bi donijeli odgovorne odluke. Čak 74 posto smatra kako škola treba pridati više pažnje temi seksualnosti.

Isto istraživanje pokazuje kako se 12 posto mladih o seksualnosti ne informira nigdje, a 7 posto njih o seksu uči isključivo iz - pornografskih filmova. Očito je da u vremenu brzih informacija onih važnih informacija jednostavno - nema, ili su teško dostupne i razumljive onima kojima su najbitnije, a to su mlade osobe koje tek počinju svoj seksualni život.

Kako bi mladima, ali i ostatku populacije, olakšale pregled kontracepcijskih metoda i metoda zaštite od spolno prenosivih bolesti, ali i pomogle prilikom odabira ginekologa/inje, pokrenule smo ovu stranicu. Nadalje, osobe homoseksualne orijentacije teže dolaze do zdravstvene zaštite te ćemo na ovim stranicama govoriti i o njihovom zdravlju.