Zašto su zamjenice važne?

 

Jedan važan dio naših života, koji mnogi od nas rijetko primijete, su zamjenice.

Za osobe koje su nebinarne ili trans*, korištenje ispravnih zamjenica može značajno unaprijediti kvalitetu ugodnog razgovora, dana i života.

Što su uopće zamjenice, osim vrste riječi?

Za mnoge, zamjenice su poput produžetka nečijeg imena, potvrda njihovog identiteta. Ako nekome kažemo „Bok, ja sam Ana i moje zamjenice su ona“, ta osoba nas neće početi zvati Marko i govoriti o nama sa zamjenicama „on“ zbog toga što to nije naše ime, niti naše zamjenice.

Zamjenice su oblik identifikacije i alat protiv rodne disforije. Rodna disforija je stanje u kojem osoba doživljava intenzivnu neugodu zbog nesklada njihovog biološkog spola i rodnog identiteta. Kao što postoji stanje euforije – a pritom mislimo na stanje intenzivne ugode i sreće, a ne jogurt iz menze – tako postoji i njezina suprotnost: disforija.

Neke trans* osobe odluče utjecati na svoj izgled i prilagoditi ga na način da se osjećaju ugodnije u vlastitoj koži i tijelu. Zamjenice su samo jedan od tih načina borbe protiv rodne disforije: kada koristimo ispravne zamjenice, pomažemo osobi da se osjeća ugodno.

Zbog istog razloga mnoge trans* osobe odaberu određene tretmane i operacije kojima se njihovi hormoni, tjelesne karakteristike poput prsa, zamjenice i ime promijene.

Što to znači trans*? Trans*, odnosno transrodnost je osjećaj nesklada našeg pravog roda i onog koji nam je zapisan i određen pri rođenju.

Na primjer, trans muškarci su muškarci koji su prilikom rođenja bili identificirani kao djevojčice, trans žene su žene koje su pri rođenju bile identificirane kao dječaci, a rodno nebinarne i fluidne osobe su osobe čiji je rod također nije u skladu s onime koji im je zapisan na rodnom listu.

S druge strane, imamo cis ljude – osobe koje se identificiraju kao rod koji im je pripisan pri rođenju. Cis žena je ona koja je bila identificirana kao djevojčica pri rođenju, a trans žena je ona koja je bila identificirana kao dječak pri rođenju. Neovisno o prefiksu, te žene su svakako i dalje žene. Isto tako i s trans muškarcima.

Još jedan važan djelić priče kada razgovaramo o zamjenicama je „mrtvo“ ime (dead name). Ta imena su ona koja su trans* osobama dana pri rođenju, ali ih više ne koriste i ne identificiraju se njima. Umjesto njih trans* osobe odabiru drugo ime koje odgovara njihovom rodnom identitetu. To ime može biti gotovo isto njihovom rođenom imenu, ali može biti i apsolutno nepovezano.

Zamisli da te cijeli život zovu kornjačom. Tretiraju te kao kornjaču, očekuju da ćeš se ponašati kao kornjača, ali ti si ljudsko biće. I želiš se ponašati kao ljudsko biće, da te tretiraju kao ljudsko biće i nazivaju čovjekom.

Sličan je osjećaj rodne disforije.

Ispravne zamjenice i ispravna imena (ne „mrtva“ odnosno rođena imena) jedan su od koraka koje trebamo napraviti da bismo omogućili ugodno postojanje u vlastitoj koži druge osobe među ljudima.

Što je uopće rod, ako ne naše genitalije?

Rod sam po sebi je ideja koju društvo ima kako bi ljude kategorizirao i definirao prema određenim kriterijima i atributima. Na primjer, žene su uglavnom one koje su nježnije, brižnije i mirnije, dok su muškarci snažni i ratoborniji – barem su tako prikazani kroz medije i priče i očekivanja koja im se postavljaju tijekom odgoja i tijekom mnogo, mnogo godina – toliko godina da je nama veoma jednostavno zamisliti stereotipnog „muškarca“ i „ženu“.  Ovo je rod.

Što je onda nebinarnost?

Binarnost znači sistem podijeljen na dva, odnosno koji koristi broj dva kao osnovu. Naš rodni sistem, koji nije jedini mogući rodni sistem, uglavnom dijeli ljude na dva roda: muškarca i ženu. Nebinarnost bi dakle značilo ono van sistema s osnovnom dva. Nebinarna osoba je ona koje ne osjeća da pripada u kutiju muškarca ili žene, ili da pripada u obje umjesto samo jednu.

Rodni identitet je nova ideja, zar ne? Ovo su novi identiteti i izmišljeni su?

Odgovor na oba pitanja je glasno i odlučno – ne! Postoji dugačka poznata povijest o nebinarnim i drugačijim rodnim identitetima. Najpoznatiji primjer nebinarnog rodnog identiteta dolazi iz kulture američkih domorodaca, onaj dvostrukog duha (2-spirit). Ta kultura je vjerovala da su ljudi rođeni s maskulinim, femininim ili kombiniranim duhom. Ti duhovi odnosno duše su naš rod, a ne biološka tijela u kojima smo rođeni.

Inkluzivnost kroz jezik

Kako možemo primjenjivati rodno inkluzivni jezik u našoj svakodnevici? Jedan od načina je predstavljanje sebe svojim imenom i zamjenicama kojima se identificiraš. Razumijemo da nije uvijek „zgodno“ u svakoj interakciji pitati nečije zamjenice, ali je rodno nedefiniran jezik tu dobro rješenje. Nažalost, hrvatski jezik nije veoma kvalitetan kada dođe u pitanje inkluzivnost i rodna nedefiniranost, ali uz malo promišljanja i strategije je svakako moguće.

Jedno od rješenja je koristiti riječi „ona osoba“ umjesto „onaj muškarac“ ili „žena“.

Neovisno o našim zamjenicama i imenu, svi smo vrijedne osobe koje zaslužuju biti cijenjene i tretirane s poštovanjem i razumijevanjem, ili barem željom za razumijevanje. Korištenje ispravnih zamjenica i imena, samo je jedan od načina izražavanja naše ljudskosti i dobrote prema drugom ljudskom biću.


Izvor