Zašto su Kegelove vježbe korisne za zdjelično dno?

Mišići dna zdjelice (ilitiga zdjeličnog dna) podupiru organe poput mjehura, crijeva i vagine te im je glavni zadatak držati te organe na svom mjestu, no uz to imaju bitnu ulogu u tjelesnim funkcijama poput obavljanja male i velike nužde, ali i u seksu.

Vjerojatno ste do sad čuli/e za Kegelove vježbe, a to su vježbe koje pomažu u jačanju mišića zdjeličnog dna. Te vježbe mogu biti od velike pomoći između ostalog i kod urinarne inkontinencije (curenja mokraće), nagonske inkontinencije (hitne potrebe za mokrenjem), fekalne inkontinencije (curenja izmeta), te isto tako mogu imati pozitivan učinak na seksualno zdravlje, pa čak i orgazam.

Jednostavno rečeno, Kegelove vježbe pomažu održati mišiće dna zdjelice "fit", baš kao što bi neka druga vrsta treninga to napravila za ostatak tijela (npr. dizanje utega za mišiće ruku i slično). U stvari, Kegelove vježbe mogu omogućiti bolju kontrolu nad mjehurom i crijevima te spriječiti slabljenje mišića zdjelice.

Slabljenje tih mišića može se javiti kao rezultat poroda, pretilosti, određene vrste medicinskih zahvata, konstipacija i naprezanje pri obavljanju nužde, starenje... 

Kako znati da se izvode pravilno?

Za primjer, pokušaj pri mokrenju zaustaviti protok mokraće dok sjediš na wc školjci - radi se o tom osjećaju )no to učinite jednom, inače može dovesti do infekcije), ili pak pokušajte se napesti kao da želite spriječiti ispuštanje plinova.

Još jedan način je umetnuti prst u vaginu i stisnuti mišiće okolo, i tada biste trebali osjetiti pritisak oko prsta. Mišići za koje osjećate da se u vama 'podižu' isti su oni koje jačate tijekom izvođenja Kegelovih vježbi.

Kako i koliko često ih izvoditi?

Kegelove vježbe valja izvoditi tako da se mišiće 'podiže' i drži u tom kontrahirano položaju, a potom ih se opusti. Dobar je start izvoditi nekoliko Kegelovih vežbi odjednom, a zatim postupno povećavati duljinu vremena i broj Kegelovih vježbi koje u jednoj seriji. Preporuka je izvoditi najmanje dvije do tri serije  od 10 do 15 ponavljanja dnevnoovih vježbi dnevno. Imajte na umu da izvođenje previše Kegelovih vježbi može uzrokovati da mišići postanu prenapeti ili zategnuti, stoga nemojte pretjerivati!

 

 

Izvor