Zašto ponekad nemamo volju za seksom?

Ponekad se u životu dogodi da imamo osjećaj kao da nam je potreban GPS da pronađemo volju i želju za seksom. Ako ste se u ovome prepoznali, nit' ste sami/e, nit' jedini/e.

Danas želimo pričati o najčešćim razlozima zašto ponekad jednostavno nismo in the mood, i o potencijalnim rješenjima!

#1 Stres

Ah, taj stres, glavni krivac za mnoge stvari, pa tako i za nedostatak volje za seksom. Što više stvari obavljamo, za što smo više stvari odgovorni/e, nivo stresa je veći i tijelo jednostavno 'gasi' one stvari koje mu trenutno nisu prioritet, što je najčešće seks.

Što može pomoći: pokušaj smanjiti razinu i nivo stresa time da eliminiraš određene izvore stresa za koje misliš da možeš. Osim što će manjak stresa imati dobar utjecaj na općenito tjelesno i mentalno zdravlje, sigurno će pripomoći u vraćanju seksualne želje i opuštenosti!

#2 Hormonalna kontracepcija

Nije neuobičajena stvar da hormonalna kontracepcija može, radi utjecaja hormona, imati negativan utjecaj na libido.

Što može pomoći: razgovaraj sa svojim/om ginekologom/injom o mogućnostima promjene kontracepcije (govorimo o promjeni proizvođača). Naime, na tržištu postoje različiti hormonalni kontraceptivi koji imaju različite omjere hormona. Ako to ne želiš, ili pak nije efektivno, razmisli o drugim metodama kontracepcije koje će imati manji ili nepostojeći utjecaj na seksualnu želju!

#3 Određeni lijekovi

Hormonalna kontracepcija nije jedina tableta pred kojom bježi seksualna želja! To mogu biti i određeni anksiolitici, beta-blokatori, antihistaminici te antidepresivi.

Što može pomoći: ponovno, u dogovoru sa liječnikom/com, možda je moguće pronaći neke druge tablete koje će i dalje pomagati i činiti ono što moraju bez utjecaja na seksualnu želju! No ponavljamo, to nikako nemojte činiti na svoju ruku!

#4 Loša kvaliteta sna

Kvaliteta sna i seksualna želja uvelike su povezani. Kao prvo, nedostatak sna može poremetiti nivoe hormona estrogena i progesterona, a kao drugo, nedostatak sna može nas jednostavno učiniti prenervoznima za seks!

Što može pomoći: ako je moguće, spavaću sobu učinite mirnim i lijepim mjestom za spavanje, i pokušajte iz nje maknuti stvari poput lapotopa, mobitela, TV-a i slično. Ako ne možeš spavati radi određenih medikamenata, napomeni to liječniku/ci, a ako ne možeš spavati radi partnera/ice, pričajte o tome i pokušajte zajedno promaći rješenje!

#5 Veoma aktivan mjehur

Mnogima se dogodi situacija pobjeglih kapljica urina tijekom seksa, što nije neuobičajeno, no nekima to predstavlja veoma osjetljivu i ponekad sramotnu stvar koja vodi do umanjene seksualne želje.

Što može pomoći: mokrenje prije seksa uvelike može pripomoći toj problematici! Ukoliko ništa ne pomaže, savjet je obratiti se liječniku/ci!

Sve u svemu, ako postoji ikakva problematika, najbolje rješenje je komunikacija: sami sa sobom, kako bi došli do srži problema; s partnerom/icom, kako bi bili upućeni/e u problematiku i kako bi potencijalno zajedno došli do rješenja; sa liječnikom/com, kako bi vam pružili pomoć ako je problem medicinske prirode!

 

Izvor