Zašto mi je vulva otečena?!

Priznajemo, na prvu je veoma strašno vidjeti vanjski dio vagine (ili vulvu) koja je otečena, a ne znamo u čemu je stvar i zašto odjednom izgleda kao da nas je ubola pčela!

Da vas odmah utješimo - postoji brdo ne alarmantnih razloga zašto vulva otiče, a svi oni i nisu tako rijetki, nego zapravo dosta uobičajeni.

No, istina je da ponekad oticanje vagine može ukazivati na neko drugo medicinsko stanje, bolest ili poremećaj. Ako je uz to prisutna povišena tjelesna temperatura ili snažna bol, ne čekajte već odmah potražite hitnu medicinsku pomoć!

Evo potencijalnih uzroka zašto vulva može biti otečena:

Vanjski iritansi

Ako primijetite natečenu vulvu, krivac može biti novo mirisno sredstvo za pranje tijela ili rublja. Kemikalije u proizvodima za kupanje, losionima i parfemima, ili čak oštri toaletni papir mogu prouzročiti osjetljivost.

Što učiniti? Ako upotrebljavate nove proizvode oko područja vulve, prestanite ih koristiti neko vrijeme da biste vidjeli hoće li oteklina, svrbež ili peckanje proći!

Unutarnji iritansi

Uzrok oticanju ne moraju biti samo vanjski iritansi, već i ono što stavljamo unutar vagine, poput doucheva, lubrikanata, lateks kondoma, krema, tampona...

Što učiniti? Ako ste nedavno koristili bilo koji od ovih proizvoda, prestanite ga koristiti na neko da biste vidjeli hoće li oteklina splasnuti.

Grubi seks ili vaginalna povreda

Grubi seks, pogotovo bez dovoljno lubrikanta, može prouzročiti nelagodu i oticanje vulve. To uključuje i seksualni napad.

Što učiniti? Lijek protiv bolova ili stavljanje hladnog obloga mogu pomoći kod nelagode i otekline vulve. Kod ovih slučajeva može se dogoditi i pucanje kože, stoga obavezno pripazite na znakove infekcije poput iscjetka ili vrućice. Ako se to dogodi, javite se liječniku/ici!

Bakterijska vaginoza

Kao što znate, vagina je mjesto s puno bakterija, ali onih dobrih, koje se bore protiv infekcija i loših bakterija. Ako se dogodi situacija da je loših bakterija više nego dobrih, to stanje nazivamo bakterijska vaginoza, koja je veoma učestala .

Kod bakterijske vaginoze, oticanje nije uobičajeno, ali je definitivno moguće. Ostali simptomi mogu uključivati osjećaj pečenja i bol prilikom mokrenja te neugodan miris iscjetka.

Što učiniti? Ako mislite da imate bakterijsku vaginozu, obratite se svom liječniku/ci, koji će vam vjerojatno propisati oralni ili lokalni antibiotik.

U međuvremenu, konzumiranje hrane bogate probioticima, poput jogurta, pojačana higijena i nošenje široke, prozračne odjeće može vam olakšati nelagodu.

Celulitis

Ne govorimo o celulitu, već o celulitisu - akutnoj bakterijskoj infekciji kože i potkožnog tkiva, najčešće uzrokovanoj streptokokima i stafilokokima. Ako ste vulvu porezali, ili pak postoji neki prišt koji se inficirao, moglo bi se raditi o celulitisu.

Što učiniti? Održavanje vulve čistom može pomoći u borbi protiv infekcije. Ako osjetite bol, odmah se obratite svom liječniku/ci, jer će vam potencijalno biti potrebni antibiotici kako se infekcija ne bi proširila.

Gljivična infekcija

O gljivičnim infekcijama pisale smo ovdje, te su one zapravo jako jako učestale!

Gljivična infekcija dogodi se kada gljivica Candida odluči bujati i kada se njen broj poveća više nego što je to normalno. Uz oticanje vulve, simptomi mogu biti nelagoda i osjećaj pečenja te bol tijekom mokrenja, nelagoda tijekom seksa, crvenilo, iritacija i bijeli sirasti i/ili zgrušani iscjedak.

Što učiniti? Ako je ovo vaš prvi susret s gljivičnom infekcijom, posjetite ginekologa/inju kako biste bili sigurni da se radi o njoj. 

Ako ste ranije imali prilike ugostiti gljivični infekciju i znate da se radi o njoj, možete ju tretirati s bezreceptnim lijekovima koje možete kupiti u ljekarni!

Cervicitis ili spolno prenosiva infekcija

Cervicitis se odnosi na upalu cerviksa, koja je često uzrokovana spolno prenosivim bolestima, poput klamidije, genitalnog herpesa ili gonoreje.

Osim oteklina, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u zdjelici, žutog ili krvavog iscjetka i spottinga između menstruacija.

Što učiniti? Prije svega, ne brinite unaprijed, jer ne mora značiti da se radi o spolno prenosivoj bolesti ako je prisutan cervicitis! Ako imate bilo koji od ovih simptoma, najbolje je javiti se liječniku/ci kako bi napravili pregled zdjelice i dijagnosticirali uzrok.

Genitalni herpes

I o njemu smo već pisale - ovdje!

Ako uz otekline i mali mjehurići, krivac za to bi mogao biti genitalni herpes. Uz to, česti simptomi su bol(ovi) i groznica. ALI, genitalni herpes se često zna manifestirati i asimptomatski!

Što učiniti? Ako mislite da imate herpes, uputite se svom liječniku/ici. Iako za herpes lijeka nema, postoje određeni antivirusni lijekovi koji mogu biti od pomoći sa simptomima. 

Bartolinijeva cista ili apsces

Bartolinijeve žlijezde mogu se pronaći s obje strane otvora vagine. One prirodno lubriciraju rodnicu, a ponekad se može dogoditi da se inficiraju i napune gnojem. Neki simptomi, uz oticanje, su i vol, osjećaj pečenja i nelagode te krvarenje.

Što učiniti? Te se ciste često isušuju same. U međuvremenu, topla kupka može olakšati bol. Ako ciste potraju i nakon tjedan dana ili su bolovi jaki, razgovarajte s liječnikom/com.

 

Ovo su samo neki od potencijalnih razloga! Ako ste sigurni u razlog, i ako on ne zahtijeva liječenje, vjerojatno će oteklina proći sama od sebe. Međutim, ako ne prolazi, ili se pogoršava, obavezno se obratite liječniku/ci kako bi vam pružili adekvatnu pomoć!

 

Izvor