Zašto me testisi svrbe?

 

Svrbež oko testisa ili mošnje nije tako rijetka pojava! Uz znojenje, hodanje i trenje nije čudno da ponekad testisi svrbe više nego inače. Loše higijenske navike, kao što su npr. izostanak pranja po nekoliko dana također mogu biti razlog za pojačan svrbež. No, moramo spomenuti i određena medicinska stanja, o kojima ćemo pričati u nastavku teksta, a koja nipošto nisu za ignorirati!

Mogući razlozi svrbeža:

Trenje ili iritacija

Krenimo od najučestalijih razloga, a to su trenje ili nekakva iritacija. Oboje se događa jako često, kao na primjer pri izvođenju tjelovježbe.

Glavni simptomi iritacije u području testisa su izrazito suha i na dodir hrapava koža, crvenilo i/ili osip te vidiljiva površinska kožna oštećenja.

Liječenje: čest lijek za suhu i iziritiranu kožu je određena vrsta kreme ili losiona koja je pogodna za korištenje u genitalnom području, a po potrebi, za raspucalu i oštećenu kožu može se kao zaštita do zacijeljenja koristiti gaza ili neka vrsta zavoja!

Gljivična infekcija

Gljivična infekcija tipičnija je za predio vagine, ali to ne znači da se Candida ne može nastaniti i oko testisa, pogotovo pri nezaštićenom seksu ili radi loših higijenskih navika.

Osim Candide, postoji još jedna gljivica naziva dermatofit koja može uzrokovati sličnu infekciju i svrbež. Osim njega, česti simptomi gljivične infekcije su bol pri mokrenju, pečenje i crvenilo kože mošnje i penisa (ponekad i oteknuće), neugodan miris te suha i perutava koža.

Liječenje: gljivične infekcije mogu proći same od sebe, ali ako se radi o nekoj tvrdoglavijoj infekciji, antifungalne kreme obično učine posao. Ako postoji sumnja, obrati se liječniku/ci!

Genitalni herpes

Genitalni herpes je vrsta virusne infekcije o kojoj smo već pisale ovdje.

Kada je virus u aktivnoj fazi, testisi mogu podosta svrbiti, a ostali simptomi mogu biti osjećaj umora, pečenje oko testisa i penisa, čirevi oko genitalnog područja i bol pri mokrenju.

Liječenje: Za herpes lijek ne postoji, no postoje tretmani za ublažavanje simptoma i držanje istih pod kontrolom! Ako misliš da imaš genitalni herpes, obrati se liječniku/ci za savjet!

Gonoreja

I o gonoreji smo pisale ovdje, a radi se o spolno prenosivoj infkeciji koja osim genitalija može zahvatiti i usta, grlo i rektum. Prenosi se nezaštićenim spolnim odnosom.

Gonoreja može utjecati na testise tako da postanu otečeni i svrbe, a ostali simptomi mogu biti bol i pečenje pri mokrenju, zeleni, žuti ili bijeli iscjedak iz penisa te bol u testisu/testisima.

Liječenje: infekcija gonoreje liječi se lijekovima na recept, a kod nje je jako važno reagirati na vrijeme kako bi se spriječile dugotrajne neželjene posljedice!

Genitalne bradavice

Još jedna tema o kojoj smo pisale ovdje! Njih uzrokuje HPV, no može se dogoditi da budu toliko malene da su gotovo neprimjetne golim okom. Radi se o mekanim izraslinama u području genitalija, koje se mogu pojaviti na mošnjama pa sve do unutarnjih bedara, a koje mogu uzrokovati tegobe poput bolova, svrbeža i općenite nelagode.

Liječenje: genitalne bradavice mogu se liječiti posebnim pripravcima za mazanje, a u nekim slučajevima preporučuje se njihovo zamrzavanje. Svakako se obrati liječniku/ci!

Klamidija

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bakterijskih infekcija,a prenosi se bilo kakvom vrstom seksa. O njoj više možete pročitati ovdje!

Ona također može uzrokovati oteknuće i svrbež testisa, a čest je simptom taj da samo jedan tstis postane upaljen i bolan. Ostali simptomi mogu biti neobičan iscjedan iz penisa, bol i pečenje pri mokrenju te bol, krvarenje ili iscjedak iz rektuma.

Liječenje: savjetujemo obraćanje liječniku/ci, koji će propisati tretman liječenja!

Stidne uši

Ili kod nas popularno zvane picajzle, su tip ušiju koji živi u dlakama u području genitalija. Ove uši ne mogu skakati ili letjeti, ali se hrane krvlju te se mogu prenositi samo pri diretnom kontaku s njima, poput dodira genitalija osobe koja je zaražena.

One srećom ne mogu prenositi bolesti ili infekcije, ali mogu uzrokovati svrbež testisa i genitalnog područja!

Liječenje: uši su potpuno rješiva stvar, no znaju biti naporne za uklanjanje. Savjet je redovito pranje i češljanje dlaka koje su zahvaćene ušima, te je također moguće od liječnika/ce zatražiti medikament koji će pomoći u borbi protiv ovih dosadnih napasti!

Trihomonijaza

Radi se o bakterijskoj infekciji čiji je uzrok bakterija Trichomonas vaginalis. Prema njenom imenu da se zaključiti kako joj je glavna meta vagina, no penis i genitalno područje oko njega također može biti zahvaćeno ako postoji nezaštićeni spolni kontakt sa zaraženom osobom.

Mnogo ljudi kada se zarazi ne pokazuje vidljive simptome, ali moguća je iritacija ili upala u području genitalija zbog koje seks postaje bolan. Uz svrbež testisa, trihomojijaza može uzrokovati i druge simptome poput srbeža penisa, iscjetka iz penisa te bolova pri mokrenju i ejakulaciji.

Liječenje: ponovno - obratiti se liječniku/ci za savjet, koji će potom propisati određene lijekove!

Svrab

Svrab je naziv za neugodan svrbež i promjene na koži koje uzrokuje specifična vrsta grinja naziva Sarcoptes scabiei, a prenosi se direktnim kožnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Tipičan simptom je svrbež, pogotovo po noći!

Liječenje: liječnik/ca može prepisati određene kreme i/ili masti kojima se tretira svrab i popratni simptomi svrbeža i osipa!

 

Redovitim održavanjem higijene mogu se prevenirati oni najčešći uzroci svrbeža tstisa, kao što su iritacije i gljivične infkecije. To znači tuširanje ili pranje genitalnog područja barem jednom dnevno pogotovo ako je posrijedi bilo znojenja! 

Korištenje barijerne zaštite poput kondoma i/ili oralne brane može biti od velike pomoći u zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Također, redovito se testiraj i ne zaboravi na otvorenu komunikaciju s tvojim partnerom/icom po tom pitanju, jer je važno da ste ooje sigurni da imate pravovaljane informacije.

 

Izvor