Zašto me bole leđa tijekom menstruacije?

 

Činjenica da više pola osoba tijekom menstruacije osjete bolove u leđima vjerojatno nije dovoljno da ti pomogne olakšati tu neugodu.

Što uzrokuje bolove u leđima tijekom menstruacije i kako si možeš pomoći?

Bolovi povezani s menstruacijom (stanje koje se naziva dismenoreja ili algomenoreja) ne uključuju samo tipične grčeve u trbuhu. Menstruacija može uzrokovati bolove u leđima, bedrima, glavi, izazivati mučninu, proljev i umor koji traje danima.

To se događa zbog visoke razine tvari koje liče hormonima unutar maternice. Kada počne menstruacija te tvari počnu opadati i ispadati s krvlju – zbog čega mnogima bol u leđima počne tijekom prvom dana menstruacije i često postane podnošljivija svakim sljedećim danom.

Bolovi u leđima povezani s menstruacijom mogu pogoditi bilo koga, ali mogu biti intenzivniji ako ti je menstrualno krvarenje obilno ili je tvoja dob ispod 30 godina.

Za neke eventualna trudnoća i porod mogu dugotrajno ublažiti ili čak ukloniti bolove, ali to nije slučaj za svih te ponekada ih taj proces može pogoršati ili dodati nove bolove tijekom budućih menstruacija ili svakodnevnog funkcioniranja.

Stanja poput endometrioze, adenomioze ili mioma mogu pogoršati bolove vezane uz menstruaciju.

Kako si pomoći?

Kretanje i tjelovježba

Tjelovježba može potaknuti zdrav i brz tijek menstruacije, proizvodnju endorfina koji potiču dobro raspoloženje i umanjiti stres – a sve to doprinosi boljem osjećaju i tjelesnom stanju općenito.

Barem 30 minuta aerobne tjelovježbe tri puta u tjednu je kvalitetan cilj za tjelesnu aktivnost. Ono što ti dodatno može pomoći je uključivanje u svoj dan vježbe snage i istezanja usmjerene na leđa i zdjelicu, pogotovo na iliopsoas mišić.

Masaža

Masaže su se pokazale dobrom pomoći osobama s endometriozom, stoga čak i ako nemaš endometriozu, masaže bi pomogle pomoći s dismenorejom.

Toplina

Toplina potiče cirkulaciju i olakšava bolove, kao i napetost mišića. Tople kupke ili topli termofor 15 do 20 minuta na leđima bi mogli značajno pomoći.

Navike opuštanja i relaksacije

Stanje opuštenosti, tehnike dubokog disanja, joga, mindfulness (usredotočena) meditacija su pokazali da značajno utječu na percepciju boli i time olakšavaju proces oporavka i čekanja ugodnijih dana.

Alkohol je potencijalni neprijatelj. Mnogima alkohol pogoršava bolove pa tako i one povezane s menstruacijom. Izbjegavaj ga barem 7 dana prije menstruacije i tijekom ako misliš da bi on mogao biti krivac.

Tablete protiv bolova

Kada tjelovježba, istezanje i zdrave životne navike ne pomognu dovoljno, možemo posegnuti za tabletama protiv boli. Nemoj čekati da bol postane nepodnošljiva jer tada tablete imaju smanjeno djelovanje, već uzmi tabletu na prvi znak boli ako se boriš s kroničnim i intenzivnim bolovima.

Razmisli o kontracepcijskim tabletama

Kontracepcijske tablete utječu na naše hormone i time mogu značajno promijeniti naše iskustvo menstruacije. Zbog različitih opcija tableta, od onih koje sadrže jedan hormon u maloj količini, do onih koje imaju intenzivne kombinacije više njih i sve ono između tih ekstrema: važno je pronaći liječnika koji je dobro upoznat s tvojim zdravstvenim stanjem, potencijalnim kontraindikacijama za takve tablete (na primjer, ako patiš od migrena, ove tablete su opasne za tebe), tvojim potrebama te će odgovorno učiniti sve zdravstvene pretrage potrebe, znati odabrati tip tablete za tebe i pratiti tvoju reakciju na tablete. Mnogima prvi odabir tableta ne odgovara, a drastične promjene u raspoloženju, bolovima i kvaliteti spavanja, kao i zdravlju kože i maternice, česte su i moguće, a nisu uvijek pozitivne. Važno je surađivati s liječnikom, redovito odlaziti na preglede i savjetovanja te odabrati ono što je najbolje za tebe.

Kada potražiti liječniku pomoć

Podnošljiva bol u leđima koja traje dan do dva nije nužno alarm da je potrebna medicinska intervencija, usprkos neugodnosti.

Ali je važno obratiti se liječniku ako imaš intenzivne bolove ili menstrualne grčeve koji traju više od 2 ili 3 dana, ili ako je bilo kakva bol koji imaš toliko jaka da ne možeš normalno funkcionirati tijekom dana. Takva bol NIJE NORMALNA i ne moraš ju trpjeti!!

Uz intenzivne bolove, još neki znakovi tijela koji govore da je potrebno razgovarati s liječnikom o tvojem zdravstvenom stanju su:

  • Napuniš jedan ili više tampona ili uložaka svakih sat vremena tijekom nekoliko sati u kontinuitetu ili moraš nositi dva uloška u isto vrijeme
  • Moraš se ustati usred noći da promijeniš uložak/tampon
  • Menstruacija ti traje dulje od 7 dana
  • Često uočavaš ugruške krvi
  • Osjećaš se iznimno umorno, niske si energije ili imaš kratak dah

 

Određena količina boli u leđima tijekom menstruacije je, nažalost, prisutna kod mnogih ljudi. Ali ta bol bi morala biti podnošljiva i pod tvojom kontrolom ili izmjenom životnih navika, trikovima s toplinom i istezanjem ili barem tabletama protiv boli.

Ako je bol intenzivna ili ti neugodnost ometa svakodnevicu, svakako je važno razgovarati o tome s liječnikom. Zajedno biste trebali moći pronaći način za olakšati tvoje iskustvo menstruacije.

 

Izvor