Zašto koristimo inkluzivni jezik?

U našim člancima se trudimo izražavati uključivim jezikom kada govorimo o ljudskom tijelu, rodu, seksualnoj orijentaciji, mogućim oblicima i dinamici ljudskih seksualnih i romantičnih odnosa, kao i svim mogućim kombinacijama navedenoga.

Zašto?

Iako postoje osobe i grupe koje se trude svađati i napadati po pitanju validnosti i vrijednosti osoba koje utjelovljuju i žive po određenim kombinacijama navedenoga - mi se ne želimo svađati.

Zalažemo se za zdrav diskurs o ljudskom zdravlju, identitetu i odnosima koji doprinosi međusobnom razumijevanju, uvažavanju i zaštiti pojedinaca i grupa, kako bismo izgradili društvo u kojem su neka od načela života suradnja, empatija, ljubav i samoljubav te ulaganje u vlastito cjelokupno zdravlje i zadovoljstvo u životu.

Svaki pokušaj daljnjeg napadanja, otuđivanja i dehumaniziranja ikoga, mi, Znaj Znanje, HopaCupa i PaRiter, žestoko osuđujemo i smatramo da nema svoje mjesto u javnom diskursu niti u procesima obrazovanja, uključujući naš HopaCupa blog.

Mi smatramo da ti imaš pravo na informacije kojima možeš štititi i unaprijediti svoje mentalno i tjelesno zdravlje te zdravlje svojih odnosa - neovisno o tome, ali i baš zbog toga što govore tvoji prvi ili trenutni rodni list, krvna slika, odraz u ogledalu, zamjenice, stil odijevanja, oblik i broj odnosa s drugima, životne navike i želje za sebe, ili bilo što drugo.

Smatramo da imaš pravo dobiti informacije koje su tebi potrebne te da imaš pravo dobiti ih u obliku koji govori da su te informacije namijenjene tebi. Mi ćemo se uvijek truditi koristiti uključiv jezik.

Nažalost, hrvatski jezik predstavlja značajne izazove kada dođe u pitanje korištenje svakodnevnog ali uključivog govora, stoga se često moramo usmjeriti na korištenje medicinskih i stručnih izraza kako bismo osigurale da informacije predočene budu usmjerene na osobe kojima su relevantne, i to svima a ne samo određenom broju takvih osoba, te se nadamo da se stručan govor neće još dugo smatrati odvojenim i dalekim za naše sugrađane i sugrađanke, već će se smatrati prikladnim za ispunjavanje svoje uloge informiranja jer mi svi zaslužujemo stručne, pouzdane i pristupačne nama relevantne informacije.

Lijep pozdrav i sve najbolje za tebe, želi ti tvoj HopaCupa tim