Zašto korištenje jednog kondoma više puta nije dobra ideja

Kondomi su, kao što već znate, vrsta kontracepcije koja, kada se koristi pravilno, ima visok postotak zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. No kondom, da bi odradio svoj posao i služio svrsi mora biti korišten pravilno. Pravilno korištenje kondoma, između ostalog, znači i koristiti ga jednokratno!

Vrijedi li to za sve vrste kondoma?

Kada govorimo o kondomima, najčešće se misli na kondome koji se stavljaju na penis, no postoje i tzv. femidomi, kondomi koji se prije spolnog odnosa umeću u rodnicu.

Odgovor je isti - kondome je nakon korištenja potrebno pravilno odložiti u otpad te ih nikada nemojte ponovno koristiti! Isto savjetujemo i za dentalne brane, jednokratne rukavice i ostale jednokratne stvari koje je najbolje i najsigurnije nakon odnosa baciti u smeće.

Koji su rizici od višekratnog korištenja istog kondoma?

Podsjećamo, kondomi pružaju visoku zaštitu protiv spolno prenosivih bolesti i trudnoće. Ako se jedan kondom koristi više puta, postotak sigurnosti i zaštite drastično pada!

Zamislimo situaciju kada nakon seksa peremo kondom od sperme, lubrikanta i ostalih tjelesnih sokova i izlučevina.

Kao prvo, golim okom ne možemo vidjeti sve mikroorganizme i bakterije koje nismo uspjeli oprati, tako da uvijek postoji šansa da će dio njih ostati na kondomu i ponovnim korištenjem naći svoj put u tijelo. To sigurno ne želimo!
Druga problematika je postavljanje takvog kondoma na penis - osim što će stavljanje biti puno teže, velika je vjerojatnost da neće dobro prijanjati na površinu penisa, što pak znači da se vrlo lako može desiti da kondom sklizne ili spadne.
Treći problem koji je isto tako jako izledan je oštećivanje kondoma pri čišćenju, što također nije lako uočljivo golim okom, ali pri ponovnoj penetraciji lako može puknuti.

Što ako nema drugog kondoma pri ruci?

Čim koristiš kondome, za pretpostaviti je da se čuvaš od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, pa ako drugi kondom nije pri ruci, najbolje je sačekati sa seksom (bilo koje vrste) dok se kondom ne nađe!

Masturbacija, međusobna masturbacija i oralni seks uvijek su opcije ako nema rizika od spolno prenosivih bolesti, biudući da su to, barem što se trudnoće tiče, sigurne aktivnosti. Naposlijetku, tu su i prsti!

Tzv. pull out metoda, ili prekinuti snošaj nikako nije dobra ideja jer je to najnepouzanija metoda kontracepcije te ujedno predstavlja visok rizik za prijenos spolno rprenosivih bolesti!

Ako kondomi generano nisu tvoj đir, raspitaj se o drugim metodama kontracepcije, no imaj na umu da su kondomi najbolja zaštita od spolno prensivih bolesti!

 

Sve u svemu - kondomi su funkcionalni i efektivni samo ako se koriste pravilno, što između ostalog znači koristiti ih jednokratno! Uostalom, seks je najbolji kada je opuštajuć i zabavan za svih, te kada ne predstavlja brigu!