Zašto grudi bole prije menstruacije?

Bol, otečenost i osjetljivost grudi često se pojavljuju prije menstruacije, a te pojave dio su takozvanog PMS-a (predmenstrualnog sindroma).

Te promjene u grudima variraju u intenzitetu od osobe do osobe, a vrhunac simptoma često se odvija netom prije menstruacije, te se smanjuje tokom ili pri početku menstruacije.

Ponekad ti simptomi mogu ukazivati i na neko postojeće medicinsko stanje, tako da je izuzetno važno redovito pregledavati grudi!


Uzroci bolnih grudi prije menstruacije

Za bol i osjetljivost grudi u predmenstrualnom razdoblju najčešći krivci su upravo hormoni; specifičnije dvojac estrogen i progesteron.
Nivoi estrogena i progesterona povećavaju se tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa (od 14. do 28. dana u 28-dnevnom ciklusu). Estrogen je najviši u sredini ciklusa, dok progesteron svoj vrhunac rasta ima tjedan prije menstruacije.
Estrogen proširuje kanaliće u dojkama dok progesteron uzrokuje oticanje mliječnih žlijezda, što često uzrokuje bol i nelagodu u grudima.

Također, lijekovi koji sadrže hormon estrogen mogu uzrokovati bol i oticanje grudi!


Simptomi predmenstrualne boli u grudima

U predmenstrualnom razdoblju grudi mogu po osjećaju biti teže i osjetljivije. Ponekad se može pojaviti vrsta tupe boli, te se na dodir grudi mogu osjećati tvrdima.
Ti se simptomi obično pojavljuju oko tjedan dana prije menstruacije i nestaju čim krvarenje započne.


Kada posjetiti doktora?

Kao što smo spomenule, gore navedene promjene normalne su za predmenstrualno razdoblje, no nagle promjene u/na grudima izvan tog perioda ili pak vidljive i neobične promjene dovoljan su razlog za posjetiti liječnika, jer ti simptomi ponekad mogu ukazivati na druga medicinska stanja. Stoga je jako jako jako važno da redovito pregledavate grudi!

Ako primijetite:
• novonastale kvržice ili pak njihovu promjenu
• iscjedak iz bradavica (pogotovo ako je krvav ili smeđ)
• bol u grudima koja vas sputava u svakodnevnom životu
• nejednake kvržice ili kvržice u samo jednoj dojci

obavezno posjetite liječnika! Osim što će vas pregledati i dati vam stručno mišljenje , može vam pokazati kako samostalno i na pravilan način pregledavati grudi doma. Za mlade osobe preporučuje se barem jednom godišnje odraditi ultrazvuk dojki!


Kako tretirati bolne predmenstrualne grudi?

Ako govorimo o lijekovima, vaš liječnik i/ili ljekarnik pružit će vam najbolji savjet oko odabira odgovarajuće terapije (ti lijekovi najčešće pomažu i kod menstrualnih grčeva).

Hormonalna kontracepcija također može smiriti bolne predmenstrualne simptome te ju možete zatražiti kod svog ginekologa/inje kako bi vam propisali odgovarajuću vrstu.

U praktičnom smislu, male promjene u načinu života mogu dovesti do poboljšanja, poput nošenja udobnog grudnjaka koji će grudima pružiti adekvatnu podršku
Istraživanja su pokazala da kofein, alkohol i hrana s visokom razinom masti i soli također može uzrokovati pogoršanje tih simptoma, tako da smanjenje unosa takvih namirnica oko tjedan do dva prije menstruacije može pomoći u njihovom smanjenju.
Nekim osobama uvelike pomaže i tjelovježba.


Svi smo različiti – dok neke osobe osjećaju jako malo ili ih simptom bolnih grudi u potpunosti preskače, neke se pak bore s većom količinom boli. Savjet liječnika uvijek je dobrodošao, i još jednom, pazite na vaše grudi i redovno ih pregledavajte :).

 

Izvor