Vodič o spolno prenosivim infekcijama

Vjerujemo da vam se ne da čitati i učiti o spolno prenosivim infekcijama, ali čim se više o tome priča, više znamo i bolje se možemo zaštititi - bez obzira na to upražnjavate li seksualne odnose ili ne. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu, a u ovom slučaju bolje je spriječiti nego liječiti.

Budući da je situacija u školstvu u pogledu seksualne edukacije još uvijek neadekvatna, odlučile smo napraviti kratak podsjetnik o najčešćim spolno prenosivim infekcijama - što su, kako se prenose, koji su simptomi i kako se zaštititi! Isto tako, jako je važno na vrijeme reagirati kako bi se što brže i bolje infekcija riješila!

Genitalne bradavice

Što su? Radi se infekciji koja uzrokuje niskorizični soj HPV-a (humani papiloma virus). Prenose se kroz seksualnu aktivnost (što uključuje oralni, vaginalni i analni seks).

Koji su simptomi? Ona uzrokuje pojavu mekanih i bezbolnih izraslina u području genitalija, a koje koje mogu uzrokovati tegobe poput bolova, svrbeža i općenite nelagode.

Kako se liječe? Dok vidljive bradavice imaju tendenciju nestati s vremenom, sam virus može postojati i duže u tijelu, točnije, u stanicama kože. To znači da su moguća pojavljivanja bradavica kroz život. Same bradavice se mogu otkloniti bezreceptnim sredstvima namijenjenim genitalnim bradavicama (nikako onima za bradavice na rukama!), ili lijekovima na recept koje propisuje liječnik/ica.

Kako ih prevenirati? Postoje cjepiva koja štite od najčešćih vrsta HPV-a, a osim njih, izuzetno je važna zaštita tijekom seksa! Korištenje kondoma ili dentalne brane uvelike smanjuje rizik od prenošenja ili dobivanja genitalnih bradavica - fizička sredstva zaštite ovdje su od velike važnosti.

Genitalni herpes

Što je? Genitalni herpes je naziv za infekciju Herpes simplex virusom (HSV). Genitalni se herpes najčešće prenosi spolnim odnosom s osobom koja je nosioc virusa (dok je virusu aktivnom i pasivnom stanju). Prenosi se izravnim dodirom kože najčešće tijekom spolnog odnosa.

Koji su simptomi? Simptomi se pojavljuju se od 2-12 dana nakon što je virus ušao u organizam. Najčešće su to svrbež i bolovi genitalnog područja, pritisak u trbuhu, iscjedak i učestalo mokrenje. Nakon početnog svrbeža najčešće se stvaraju mjehurići i ranice na spolnim organima ili oko njih, na anusu ili pak na ustima, koje često spontano nestaju. Mogu se pojaviti i povišena temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima. 

Kako se liječi? Nakon 6-15 dana nastupa ozdravljenje, no virus ostaje u tijelu i aktivira se najčešće kada je imunološki sistem oslabljen. Stoga, za ovu infekciju nema lijeka. Postoje antivirusni lijekovi koji mogu ublažiti simptome i skratiti aktivno trajanje zaraze.

Kako ju prevenirati? Najbolja je zaštita oprez i korištenje kondoma. Također, za vrijeme aktivne infekcije poželjno je izbjegavati spolne odnose jer se time povećava rizik od širenja herpesai zaraze.

Gonoreja

Što je? Gonoreja je jedna od spolno prenosivih infekcija, a uzrokuje ju bakterija Neisseria gonorrhoeae. Prenosi se putem nezaštićenog oralnog, analnog ili vaginalnog seksa (pod nezaštićenim mislimo na seks bez barijerne metode zaštite, odnosno kondoma).

Koji su simptomi? Simptomi se obično pojavljuju u periodu od 2 do 14 dana nakon zaraze, no neke osobe, iako zaražene, nikada ne razviju neke vidljive simptome (te unatoč tomu i dalje mogu prenositi infekciju!). Simptomi mogu biti osjećaj pečenja pri mokrenju, iscjedak iz penisa ili vagine, otečenost ili crvenilo glavića, otečeni ili bolni testisi, obilnije menstruacije ili spotting, bol tijekom seksa, oštra bol u abdomenu, vrućica te bol u grlu.

Kako se liječi? Antibiotici predstavljaju uspješnu metodu liječenja gonoreje, koje propisuje liječnik/ca.

Kako ju prevenirati? Kao i kod svih spolnih infekcija, najsigurnija metoda protiv zaraze je apstinencija! Druga najsigurnija, a koju jako preporučamo i najpouzdanija je barijerna metoda zaštite - kondom!

Klamidija

Što je? Radi se o najčešćoj infekciji koju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis. Prenosi se putem spolnog odnosa, što uključuje vaginalni, analni i oralni seks.

Koji su simptomi? Mnoge osobe nemaju simptome infekcije, a ponekad je čak i nemoguće primijetiti ju tijekom redovnog ginekološkog pregleda. Simptomi mogu biti vaginalni iscjedak, pečenje i bol pri mokrenju, bol u predjelu genitalija, kao i tijekom spolnog odnosa te neuobičajeno vaginalno krvarenje van mjesečnice ili pak nakon seksa.

Kako se liječi? Ako infekciju ne izliječimo ona može prijeći u kroničnu fazu u kojoj su simptomi samo ponekad prisutni ili se i dalje nikada ne pojave, ali kronična infekcija klamidijom može dovesti do različitih komplikacija. Liječi se antibiotskom terapijom.

Kako ju prevenirati? Odgovornim spolnim odnosom i korištenjem kondoma!