Vlada RH je još jednom odbila prijedlog o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine

Jučer navečer je u sramotno praznoj Sabornici, ispred nešto više od deset zastupnika i zastupnica, od njih 151 koji su plaćeni da bi sudjelovali u saborskim raspravama, raspravljano, po četvrti put, o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine. I prije same rasprave, odgovor je bio jasan – Vlada je opet jasno i nedvosmisleno poslala poruku da su žene građanke drugog reda i da smanjenje poreza na menstrualne proizvode i dalje nije opcija, već izuzetno kompleksno pitanje oko kojega se trebaju trustovi mozgova okupiti i raspravljati godinu dana – ako ne i više. Krajnji cilj je čekati direktivu EU koja će nam naložiti da se priklonimo zemljama koje poštuju dostojanstvo svojih građanki.  

Bilo je zanimljivo pratiti srčanost saborskih zastupnica Anke Mrak Taritaš, podnositeljice prijedloga, zatim Sabine Glasovac, Katice Glamuzina, Katarine Nemet i drugih, koje su doista elokventnim i jasnim izlaganjima ukazivale na jednostavnost zahtjeva: smanjiti porezno opterećenje na menstrualne potrepštine jer je to dio svakodnevice više od pedeset posto hrvatskog stanovništva i jer Vlada jednostavno mora ukinuti seksistički element poreznog zakona koji opterećuje one koje imaju menstruaciju. 

Također je bio zanimljiv i komentar Zdravka Zrinušića, ravnatelja Porezne uprave, koji je govorio u ime Vlade RH, a svoje je izlaganje započeo s riječima: “Nakon ovoga sve što je iznijeto, nadam se da moja supruga i moje dvije kćeri ne gledaju, ali to nikako ne znači da želim reći da je Vlada bešćutna ili da Vlada ne sadrži ni jednu ministricu u svojim redovima i da ovo što je predloženo Vlada, prije svega i zahvaljuje na tom prijedlogu i načinu u smislu ciljeva podržava.” Naveo je i da Vlada razmišlja o izmjenama zakona u kontekstu prijedloga koji ide u okviru izmjena zakona do 2024. godine te je kao najvažniji razlog naveo sustavnost koju traže kod pristupa u kontekstu programa Vlade RH. Zanimljiv je Zrinušićev uvod, jer što to izdvaja njegovu obitelj od ostalih obitelji? Vjerojatno to da ne spadaju u onih dvanaestak posto hrvatskih žena i djevojaka koje nemaju dovoljno higijenskih  proizvoda, a otprilike isti postotak si ih uopće ne može priuštiti. Pri tome, prema našem istraživanju o menstrualnom siromaštvu koje se jučer više puta spominjalo tijekom rasprave u Saboru, gotovo 10 posto ispitanica izjavilo je da koriste isti uložak ili tampon duže od 8 sati jer ih nemaju dovoljno.

Ovim putem izražavamo duboku zabrinutost – ima li Vlada RH ozbiljne namjere smanjiti porez na menstrualne potrepštine u dogledno vrijeme i time olakšati život tisućama žena u Hrvatskoj, te tražimo da se izmjene poreznog zakona provedu po hitnom postupku, sukladno prijedlogu Anke Mrak Taritaš, koja je za svoju inicijativu skupila dovoljan broj potpisa, iako, nažalost, niti jedan iz vladajuće stranke. Važno je napomenuti i da ovo nije svjetonazorsko pitanje niti pitanje ideologije, već siromaštva, i da je ponašanje Vlade, koja prijedlog odbacuje jer dolazi iz redova oporbe sramotan i za svaku osudu. Naime, proračun se ne puni preko krvavih uložaka i političkih nadmudrivanja unutar sabornice, već pametnih poreznih politika, i isto tako, mi jesmo ravnopravne građanke ovog društva i zahtijevat ćemo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine dok se i ta promjena ne dogodi. 

 

Priopćenje preuzeto s Pariter.hr