Visok vs. nizak libido: što je uopće normalno?

Dok je nekim osobama libido, odnosno seksualni nagon, na velikim visinama i čini se kao da seksa nije nikad dovoljno, ima i onih osoba kojima ta želja dođe veoma rijetko, ili pak skoro nikada. Što je sa time? Koja je varijanta poželjna ili, kako to mnogi vole reći, normalna?

Za početak, znate da ne volimo baš previše koristiti termin normalno jer to za svakoga može značiti posve drugačije. Samim time napravile smo odličan uvod za ovaj tekst jer se libido u stvarnom životu razlikuje od osobe do osobe i naprosto nema te kutijice ili broja kojim možemo opisati normalan libido (što god to značilo).

Ah, ti stereotipi

Puno puta se u medijima, na društvenim mrežama i sličnim kanalima kreira slika da su tinejdžeri i tinejdžerke hodajuće seks mašine zbog uzavrelih hormona, pa je veoma moguć scenarij da se netko u tim godinama tko se ne osjeća kao da želi zaskočiti sve što hoda jednostavno osjeća neobično ili drugačije.

Libido je veoma osobna stvar na koju može utjecati niz faktora: dob, stres, određeni lijekovi, odnos sa drugom osobom, odnos sa samim/om sobom... Lista ide dalje, no želimo reći da to nije nešto što radi na nekakav prekidač i nije jednako kod svih.

Ako je nizak...

Govoreći o niskom libidu, govorimo o osobama koje imaju vrlo malen ili gotovo nikakav interes za seks. To je posve u redu, ali ako se dogodio nekakav iznenadan prijelaz ka veoma niskom libidu i to uzrokuje problem u vezi, tada je vrijeme za otkrivanje uzroka.

Evo nekoliko mogućih razloga:
- određena zdravstvena stanja
- određeni lijekovi poput antidepresiva
- hormoni
- trauma iz prijašnjih veza.

Ako je visok...

Ako vam je seks u fokusu non stop, nije čudno zapitati se zašto. Kao i kod niskog libida, ne postoji točna definicija visokog seksualnog nagona, a visok libido postaje problem samo ako dovodi do problema u vašem seksualnom životu, kao i van njega,

Evo nekoliko znakova da vam je seks postao problem:

- ako se ne možete zaustaviti niti kontrolirati seksualnu aktivnost, bilo da se radi o seksu s drugom/im osobom/ama ili u gledanju pornografije
- ako to činiš kriomice i skrivaš se od drugih
- ako koristiš seks kao vrstu bijega.

To može označavati i hiperseksualnost, a razlog moguće leži i u:
- određenim zdravstvenim stanjima kao što su visoka anksioznost
- niskom samopouzdanju
- psihološkim stanjem poput hiperseksualnosti
- uzimanju određenih lijekova i/ili stimulansa

Kako tomu pristupiti?

Bez obzira je li visok ili nizak, ako govorimo o odnosu u kojem su vaša libida neusklađena, prvi korak je otvoren i iskren razgovor. Budite otvoreni i spremni na kompromise koliko je to vama ugodno, te pokušajte saznati što vaš partner/ica misli i kako se osjeća.
Također, odvojite vrijeme samo za vaš odnos, što zasigurno neće odmoći, a isto tako je dobra ideja biti kreativni u krevetu i isprobati nešto novo - nikad se ne zna! Ipak, libido ne postoji samo u spavaćoj sobi.

Koja je poanta priče?

Prije svega naglašavamo koliko je važno odbaciti ideju normalnog libida. Za to ne postoji metar niti vaga, jer je on veoma osoban.