Vazelin kao lubrikant – da ili ne?

Vjerujemo da većina vas negdje doma ima kanticu vazelina, mekane, ljepljive ali istovremeno glatke masti. Vazelin je proizveden još 1865. kao sredstvo namijenjeno njezi suhe kože, no danas ima veoma široku namjenu. Tako ga neki znaju koristiti, osim njege kože, za kosu, kao dodatak kozmetici, u čišćenju itd.

Prema svom opisu, ali i osjećaju na koži, čini se da je Vazelin dobra zamjena za lubrikant, no u praksi baš i nije, te postoje puno bolje alternative od Vazelina.

Inače, seksanje bez lubrikanta kao što znamo može biti malo neprijatno – trenje radi suhoće može biti dosta neugodno, pa čak i bolno, te isto tako može dovesti do stvaranja sitnih puknuća na koži vagine, penisa ili anusa. To pak vodi u povećani rizik od spolno prenosivih bolesti.

Vazelin nije baš idealan kao lubrikant, a evo i zašto!

Nije topiv u vodi – vazelin je proizvod na bazi parafina, što znači da ima tendenciju duže trajati (odnosno, neće se osušiti ili upiti toliko brzo kao recimo lubrikant na bazi vode). Nedostatak kod toga je što može biti jako teško očistiti ga ili isprati nakon seksa.

Povećan rizik od infekcije – upravo zato što se na koži zadržava puno dulje nego običan lubrikant na bazi vode, to ponekad znači da se stvara mjesto na kojem se bakterije mogu razmnožavati (npr. bakterijska vaginoza).

Oslabljuje kondome – ako planirate koristiti lateks ili poliuretanske kondome, Vazelin se s njima ne slaže! Petrolej (ili parafin) gelovi poput vazelina u kontaktu s lateksom oslabljuju kondom, što znači da se povećava šansa za njegovo pucanje što pak može dovesti do trudnoće ili prijenosa spolnih bolesti.

Neuredan je – baš zato što se teško ispire i podosta je mastan, Vazelin može zamrljati plahte i odjeću te ostaviti masnu fleku koja najčešće nije periva.

Što koristiti umjesto Vazelina?

Generalan savjet je koristiti običan lubrikant koji je namijenjen baš za korištenje tijekom seksualnih odnosa. To su najčešće lubrikanti na bazi vode ili silikona koji su specifično dizajnirani kako bi bili sigurni za korištenje na mjestima kao što su genitalije i anus. Sami time, manja je šansa da će takvi lubrikanti uzrokovati infekciju, iritaciju ili svrbež.

Oni su dostupni za kupnju u gotovo svim dućanima, ljekarnama i drogerijama, te ono najbitnije – sigurni su za korištenje s kondomima!

*Međutim, to ne vrijedi za lubrikante na bazi ulja. Za informiranje o vrstama lubrikanta, klik na link!

Ako tražite generalno najsigurniji tip lubrikanta, nećete pogriješiti s lubrikantom na bazi vode, koji su pogodni i za masturbaciju i za penetrativni seks.

Općenito govoreći, nitko vam ne brani korištenje Vazelina kao lubrikanta, no to sa sobom nosi određene rizike i ne predstavlja najbolju opciju za korištenje tijekom seksa. Izbjegavajte ga u ulozi lubrikanta, te radije nabavite pravi lubrikant namijenjen baš za korištenje tijekom seksa – s njim nećete pogriješiti!

 

Izvor