Usklađivanje mjesečnica – istina ili popularni mit?

 

Usklađivanje mjesečnica je jedno od popularnih uvjerenja da osobe koje menstruiraju, a žive skupa ili provode puno vremena zajedno, s vremenom počinju menstruirati na isti dan svaki mjesec.

Još je znano i pod nazivom menstrualna sinkronija ili McClintockin efekt, a bazira se na teoriji koja glasi da kada su dvije osobe koje menstruiraju u fizičkom kontaktu jedna s drugom, feromoni tu imaju međusoban utjecaj te se tako s vremenom ciklusi počinju usklađivati.

Vjerovanje ide toliko daleko da se u nekim skupinama razvio pojam alfa žene, čiji je ciklus odlučujući te se ostali ciklusi po njemu ravnaju!
Hajmo saznati kako je to krenulo, i što na to kaže medicina!


McClintockin efekt

Sama ideja o usklađivanju mjesečnica prenosila se s majki na kćeri stoljećima, no znanost je tom fenomenu počela pridavati pažnju nakon što je istraživačica Martha McClintock provela istraživanje na 135 studentica koje su zajedno živjele u studentskom domu, s pitanjem hoće li se njihovi ciklusi uskladiti.
Istraživanje, iako nije uzelo u obzir ostale elemente mjesečnog ciklusa, već samo prvi dan krvarenja, zaista jest pokazalo kako su se mjesečnice počele usklađivati, te se od tad taj fenomen zove po njoj!


Što o usklađivanju govore suvremena istraživanja?

Danas je istraživanje na većem broju ljudi puno lakše za napraviti radi svih blagodati Interneta i aplikacija za praćenje menstruacije. Spoiler alert: nova istraživanja ne slažu se sa Marthinim zaključcima!

Jedno od novijih studija, istraživanje Sveučilišta Oxford u partnerstvu s popularnom aplikacijom Clue pokazala je na preko 1500 sudionika kako nije vjerojatno da jedna osoba može poremetiti ciklus druge bivajući u njenoj blizini.


Zašto je sinkroniju tako teško dokazati?

Postoji mogućnost da nikada nećemo sto posto moći dati odgovor na ovo pitanje!

Usklađivanje mjesečnica još je uvijek kontroverzno pitanje jer se još uvijek ne zna zapravo mogu li feromonu utjecati na početak mjesečnice (a na feromonima i počiva čitava teorija). Inače, feromoni su kemijski signali koje šaljemo ljudima oko nas (neki su primjerice privlačnost, plodnost, seksualno uzbuđenje...). No mogu li oni prenositi informaciju o početku mjesečnice? Ne znamo!

Drugi je razlog taj što su mjesečni ciklusi različiti – iako često traje oko 28 dana, nekima može trajati i 40, a nekima kraće! Nekad krvarenje traje 2 ili 2 dana, a nekada puno više.

Mnogi po ovom pitanju zauzimaju stajalište da se radi samo o zakonu vjerojatnosti – nekada se ciklusi jednostavno moraju poklopiti!


Koja je presuda?

Usklađivanje mjesečnica svakako zaslužuje istraživačku pažnju i istraživanje, bez obzira na težinu zadatka, i dok se ne dokaže suprotno, vjerojatno će to uvjerenje živjeti među ljudima i dalje!
Ljudima je prirodno povezati se s drugima, a tako možemo promatrati i prirodu ovog fenomena – on pokazuje još jednu vrstu povezanosti. Nema ništa loše u tome, no imajte uvijek na umu da ako se ne dogodi usklađivanje, to nikako ne znači da nešto nije u redu s tvojim ciklusom ili tvojim vezama!

 

Izvor