Upoznajmo pobliže vaginu!

O raznim mitovima o vagini pisale smo ovdje, ali danas želimo pobliže pričati o ovom fantastičnom, no ponekad neshvaćenom organu. Koliko je duboka? Može li se raširiti? Zašto je koža genitalija tamnija? Saznajmo skupa!

#1 Koliko je dugačak vaginalni kanal?

Vaginalni kanal nije toliko dugačak koliko ponekad mislimo. Radi vizualizacije, otprilike se radi o duljini ruke od zapešća do kraja prstiju (odnosno, od cca 8 do 15 cm). U nekim situacijama, poput poroda ili seksa on se može malo promijeniti u obliku, no ne permanentno!

#2 Može li se produljiti tijekom seksa?

Može, zato što se prilikom seksualnog uzbuđenja cerviks i maternica malo podižu!

#3 Na koji način se raširi pri porodu?

Kada govorimo o porođaju, vaginalni kanal i vaginalni otvor šire se kako bi dijete moglo izaći, te nakon poroda može se dogoditi osjećaj da je još uvijek malo raširena. To je posve normalno jer vagina je organ i ne može se vratiti u početno stanje istog trena, no nakon nekoliko dana vraća se u skoro pa jednako stanje kao i prije poroda!

4 # Dakle, vagina se ne može trajno raširiti?

Tako je, ne može. Vagina je vrlo elastična te se po prirodnoj potrebi može raširiti i vratiti, bez straha da će raširena i ostati.

#5 Je li poželjno raditi Kegelove vježbe?

Da! O ovim vježbama koje se koriste za jačanje mišića koji podržavaju maternicu, mokraćni mjehur, dio crijeva i rektum pisale smo ovdje!

#6 Može li se i klitoris povećati?

Da! Pri uzbuđenju klitoris može malo oteknuti i povući se ispod svoje kapice! Naravno, ne govorimo o istom drastičnom povećanju kao kod primjerice penisa, ali povećanje je definitivno moguće!

#7 Je li svaka vagina jednaka?

Apsolutno ne! Vagina, usne, klitoris i čitave genitalije zapravo unikatne su i nikada neće izgledati jednako kao i kod nekog drugog. Generalno su genitalije slične, ali su zapravo skroz različite. Klitorisi mogu biti manji i veći, usne mogu biti simetrične i asimetrične - pravila nema!

#8 Zašto je koža genitalija tamnija?

Ta pojava je posve normalna, pogotovo kada smo uzbuđeni, jer radi povećane prokrvljenosti i cirkulacije u području genitalija izgleda tamnije.

#9 Zašto imamo dlake na genitalijama?

I o ovome smo već pisale, tako da ne propustite priču o genitalnim dlakama ovdje!

#10 Je li potrebno vaginu ispirati iznutra?

Ne! Vaginalni douching može biti podosta opasan radi mogućnosti infekcija - informiraj se ovdje zašto to i nije baš dobra ideja!

#11 Je li normalno da vagina mijenja miris?

Za vaginu specifičan miris je posve normalan. Na njega također može utjecati i prehrana i menstruacija. Međutim, ako je miris konstantno čudan, intenzivan i neobično smrdi, a uz to je prisutan jako gust i zelenkast iscjedak, moguće je da se radi o bakterijskoj infekciji neke vrste te savjetujemo da posjetiš doktora/icu!
O savjetima kako se utjecati na miris (a i okus) vagine pročitaj ovdje!

Sve u svemu, dubina, miris, boja kože genitalija nisu isti kod svakoga. Bitno je za zapamtiti da je svačija vagina posebna i drugačija - i to je posve normalno!

 

Izvor