Tjelesna težina tijekom menstruacije i ovulacije

 

Pojednostavljeno rečeno, menstruacija je prirodni proces koji uzrokuje pravilna izmjena hormona u našem tijelu.

Ta ista izmjena hormona i mjesečna posjeta tetke iz Rusije za sobom često povuče mnoge druge pojave i simptome. Akne, umor, osjetljivost na mirise i dodir, razdražljivost - samo su neke od uzbudljivih darova koje donosi (iako, može uzrokovati i povišeno seksualno uzbuđenje). Povišena tjelesna temperatura pa tako i težina, veoma su moguće pojave za ovo tjelesno stanje.

Je li naporno osjećati se teško i naduto danima? Da. Je li to neobično? Baš i nije.

Ako dobiješ više od 3 kile tijekom menstruacije i ta brojka samo nastavlja rasti i nakon što menstruacija završi, dobro je savjetovati se s liječnikom jer postoji mogućnost da se nešto drugo događa u tijelu.

Ali male promjene u težini su najčešće normalne.

Prema istraživanju provedenom u 2011., kada razine progesterona u našem tijelu padnu, nadutost postaje jača i tijelo više zadržava vodu, a to može uzrokovati dobitak na kilaži od otprilike dvije kile.

To zadržavanje vode može uzrokovati blago napuhano lice, uske traperice i osjećaj težine u cijelom tijelu.

Promjena u hormonima pokrene dobitak na težini, a drugi PMS simptomi ju nastavljaju.

Kada smo umorni, lošeg raspoloženja, u blagim bolovima cijeli dan, nećemo baš posegnuti za zelenom salatom i jabukom.

Maleno istraživanje provedeno 2008. je pronašlo moguću poveznicu između menstrualne fluktuacije hormona i prejedanja. Sam osjećaj umora nas može potaknuti da naručimo pizzu ili otvorimo Milku, što znači da PMS ekipa simptoma lako može potaknuti haranje kuhinje.

I da ne zaboravimo na veselje koje PMS može uzrokovati na zahodu! Hormonalne fluktuacije mogu potaknuti zatvor ili vjetrove.

Anketa provedena 2014. je pokazala da od 156 ispitanih, 73% osoba je imalo prisutne simptome problematične probave prije ili tijekom menstruacije. Dodatni plinovi i rjeđi posjeti zahodu mogu učiniti nadutost još gorom, a naš struk još širim.

Ali ima nade – gotovo pa uvijek, tjelesna težina se vrati u svoje originalno stanje. Zadržavanje vode u tijelu je najgore tijekom prvog dana menstruacije, ali počinje se otpuštati nakon toga i za otprilike 5 dana bi sve trebalo biti kao prije.

Koliko god možeš, pokušaj se ne brinuti oko dobivanja na težini tijekom menstruacije. Najvećim dijelom taj dobitak čini samo voda i sve je to normalan dio života.

Također, sve što smo do sada rekle odnosi se i na ovulaciju – djevojka u našem timu se osjeća divno kada napokon dobije menstruaciju, a tijekom ovulacije bi bila najsretnija da može živjeti na pizzi s lukom i tunom, u svome krevetu, bez da ju itko gleda i da ikada mora obući traperice.

Kada se osjećaš naduto, ako uopće, i koliko dugo, ovisi o tvojem tijelu i određenim navikama.

Postoje neke stvari koje možeš učiniti da bi se potaknulo otpuštanje zadržane vode sigurno i zdravo:

  • Popij magnezij. Istraživanje iz 2012. je pronašlo poveznicu između uzimanja 250 miligrama magnezija na dan i smanjenja zadržavanja vode.
  • Uzimaj vitamin B6. Isto istraživanje je pronašlo da svakodnevno uzimanje suplementa B6 pomaže s općim PMS simptomima, uključujući nadutost.
  • Konzumiraj manje soli. Što je veća razina natrija (soli) u našem tijelu, to više vode zadržavamo. Ograničavanje količine soli u dijeti može doprinijeti manjem zadržavanju vode u tijelu.
  • Naspavaj se. Kada smo odmorni lakše donosimo bolje odluke oko naše prehrane i cjelovita funkcija tijela je kvalitetnija. Pokušaj se kvalitetno naspavati tijekom noći ili odmori tijekom dana.
  • Konzumiraj složene ugljikohidrate. Oni potiču osjećaj sitosti i ne uzrokuju nagle promjene u šećeru krvi. To pomaže tijelu u borbi protiv upalnih procesa i može potaknuti izbjegavanje procesiranih slatkiša i grickalica.
  • Ograniči konzumaciju kave i alkohola. Kofein i alkohol potiču upalne procese i često pogoršavaju PMS simptome.

Kako spriječiti nadutost i dobivanje na težini povezano s menstruacijom i ovulacijom?

Nadutost, kao i ostale neugodne simptome povezane s menstruacijom i ovulacijom, možemo spriječiti ili barem ublažiti određenim životnim navikama.

Pušenje cigareta je značajno loše za naše cjelokupno zdravlje i funkcioniranje, a pogoršanje neugodnih simptoma ovulacije i menstruacije samo su vrh ledenog brijega. Odvikavanje od pušenja može biti značajan izazov, ali je zaista vrijedno truda.

Fizička aktivnost, često kretanje i tjelovježba su uvijek dobri odabiri i navike pa tako i za podmićivanje tetke iz Rusije da dođe dobrog raspoloženja. Lagane svakodnevne šetnje ili istezanje kod kuće, prakticiranje joge ili intenzivno vježbanje s utezima su sve veoma vrijedni odabiri – samo je važno krenuti polako, ispravno i adekvatno za tvoje mogućnosti i potrebe.

Usmjeri se na ublažavanje stresa. Znamo da je kontrola stresa veliki izazov mnogima, pogotovo u današnje vrijeme, ali je baš zato toliko važno. Stres izrazito potiče upalne procese u tijelu, a ti procesi su izravno povezani s pogoršanjem zdravstvenih stanja i pokretanjem autoimunih bolesti. Umirivanje i ublažavanje stresa se često povezuje s meditacijom i odmorom, ali svi smo različiti i imamo različite načine koji su učinkoviti za naš stres. Mi preporučujemo „igranje“ s različitim metodama dok ne pronađeš one koje odgovaraju tebi, usmjeravanje na opuštanje uma, a ne samo tijela i kombiniranje metoda! Možda udaranje vreće najjače što možeš 20 minuta na dan malo pomaže tebi, 5 minuta šutnje u tišini i gledanje kroz prozor isto samo malo pomaže, ali kombinacija obje navike kroz dan je jackpot za uništavanje tvog stresa. Preporučujemo ti da proguglaš navike poput mindfulness, joge, različitih oblika meditacija te da prakticiraš otvoren i iskren razgovor s prijateljima, aktivno i njih slušaš, te počneš prakticirati navike zahvalnosti. Naša Petra svako jutro dok pere zube i svaku noć prije nego zaspe u svojem umu lista stvari u njezinom životu zbog kojih je zahvalna – od krova nad glavom, preko dobrog psa i prijatelja, do toga da si je mogla priuštiti kvalitetnu četkicu za zube. Mnoga istraživanja pokazuju značajnost prakticiranja zahvalnosti, a mi ju preporučujemo svakome. Kada pričamo o stresu i anksioznosti, dugoročna i jaka navika zahvalnosti odlična je samoobrana. Također, pronađi vremena u svojem danu za doslovnu igru, bila ona u obliku video igrica, probavanja novih recepata, kemijskih eksperimenata u kuhinji, slaganja puzli ili navlačenja lopte sa psom - igra je veoma zdrava za svaki mozak i primjerena za dobi od 0 do 99!

Osim stresa, bilo bi dobro pogledati prehrambene navike i malo ih preispitati i po potrebi prilagoditi – čak i ako na prvi pogled izgledaju ok. Naša tijela su različita i imamo različite potrebe i reakcije na hranu (pa tako i onu zdravu). Ali uglavnom, više povrća i manje prerađene „brze“ hrane je dobro pravilo za pratiti.

Pripazi na dovoljan unos vode tijekom dana, otprilike 2 litre na dan je važan omjer za gotovo svih! Umanjenim unosom vode nećeš zaustaviti zadržavanje vode – štoviše, premalo tekućine može potaknuti upalne procese, što će dovesti do jačeg i duljeg zadržavanja vode.

Kvalitetna prehrana, tjelesna aktivnost i miran um su tvoja najjača oružja u borbi protiv neugodnosti menstruacije i ovulacije. Kada se sve složi kako treba, čak i ako se nadutost svejedno pojavi – tada barem neće niti smetati.

Izvor, izvor