Svjetski dan spolnog zdravlja: pristanak!

Rujan se često obilježava kao mjesec spolnog zdravlja, dok je u tom kontekstu posebice važan upravo 4.9., kada se od 2010. godine obilježava Svjetski Dan spolnog zdravlja.

Na taj dan daje se posebna važnost svim problematikama koje su i dalje prisutne, poput nedostatka adekvatnog i kvalitetnog promicanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, seksualne edukacije te općenitog podizanja svijesti ljudi o važnosti istog, te o tome koliko je zapravo važno odgovorno spolno ponašanje, kao i zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Spolno zdravlje jednako je važno kao i briga o bilo kakvom drugom aspektu zdravlja, no unatoč tomu, dan danas i dalje postoji oko te teme veliki tabu i određena stigma. Činjenica je da svi moramo aktivno raditi na tome da to više ne bude tako i da nešto posve normalno ne bude tabu, a najlakše ćemo doći do te razine ako prakticiramo prije svega otvoren i iskren razgovor o tim temama, bez osjećaja ili pak nametanja srama i neugode.

Ovogodišnja tema: pristanak

Svake godine bira se fokus na jednoj temi, koja je ove godine: pristanak, što je bazični i ključni element kada je u pitanju seks i seksualni odnos. Iako je pristanak vrlo jednostavna stvar za pojmiti (čitaj: pristanak je jasno i glasno voljno DA, te se ništa drugo ne može i ne smije smatrati istim), čini se da je tu vrlo jednostavnu stvar potrebno konstantno promicati i o njoj pričati kako bismo kao društvo mogli reći da smo odradili zadatak u sferi same kulture pristanka.

Pristanak je the element svakog zdravog seksualnog odnosa i važno je konstantno se educirati, ali i druge, o tome što on znači, kako ga izraziti i kako upitati za sam pristanak. Osim toga, jednako je važno poštovati i cijeniti tuđu autonomiju i odabire kada je u pitanju bilo što vezano uz seks. Što više pričamo o tim temama i važnosti istih, to smo bliže ka stvaranju svijeta u kojem se svatko osjeća sigurno i poštovano u sferi vlastitog seksualnog života.

Izvor