Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: važno je testirati se!

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, pa smo stoga odlučile danas pričati upravo o tome: što je, kako se prenosi, liječi te koja je razlika između HIV-a i AIDS-a.

Što je točno AIDS?

Da bismo dale odgovor na to pitanje, potrebno je prvo pojasniti što je to HIV. HIV ili virus humane imunodeficijencije je virus koji napada stanice u tijelu koje se inače bore protiv infekcije, što osobu koja je zaražena njime čini ranjivijom i osjetljivijom na druge bolesti i infekcije.

Ako se ne liječi, HIV može dovesti do bolesti koja se naziva AIDS (odnosno sindrom stečene imunodeficijencije). To je naziv za kasni stadij infekcije HIV-om koji nastupa kada je imunološki sustav osobe iznimno oštećen zbog virusa.

Kako se prenosi?

HIV se prenosi u kontaktu s tjelesnim tekućinama osobe zaražene HIV-om, najčešće tijekom nezaštićenog spolnog odnosa.(točnije, pri seksu bez korištenja kondoma).

Kako se liječi?

Budući da je HIV virus, jednom kada osoba postane zaražena njime, to je doživotno, no postoji itekako uspješna terapija koja, ako se uzima kako je predviđeno, smanjuje količinu virusa u krivi što omogućuje dug i veoma normalan život, te iznimno smanjene mogućnosti prenošenja virusa drugoj osobi.

Bitno je testirati se!

Upravo zbog svega rečenog, izuzetno je važno prije svega upražnjavati zaštićene spolne odnose (kondom nek' vam je najbolji prijatelj) te se redovito testirati! To je ujedno i jedini način za utvrditi nalazi li se virus u tijelu.

Borimo se te ćemo se i dalje boriti da razgovor o spolno prenosivim bolestima ne bude bauk niti tabu tema, jer potencijalno upravo razgovor kojim ćemo prenositi točne informacije nekome može spasiti život. U situaciji između srama i žive glave, definitivno vrijedi izabrati drugo!

 

Izvor