Svi neugodni mirisi sperme

Na (neugodan) miris sperme može utjecati mnogo faktora, poput načina prehrane, higijene, seksualnog života i seksualnih navika, lijekovi itd. Kada i kako sperma razvija neugodan miris i kada se obratiti liječniku/ci - saznaj u nastavku!

Ako miris podsjeća na amonijak, izbjeljivač ili klor...

...govorimo o posve uobičajenom mirisu sperme. Naime, sperma se sastoji u jako malom dijelu od spermija, a u najvećem od drugih spojeva poput različitih enzima, proteina i minerala. Kada su nivoi pH u tijelu u balansu, miris sperme baca upravo na ove lužnate tvari, no nije začudno da nakon penetrativnog vaginalnog seksa privremeno promijeni miris radi nižeg pH vagine!

Ako miris podsjeća na ribu, pokvarena jaja ili neki drugi neugodan miris....

...onda već govorimo o nekom za spermu nepoželjnom mirisu.

Određena hrana poput primjerice češnjaka ili mesa, ili pak pića poput onih s kofeinom ili alkoholnih pića mogu utjecati na neugodan miris sperme. Smanjenjem unosa takvih namirnica i pića neugodan miris trebao bi nestati kroz nekoliko dana.

Ako ne prođe, onda je moguće da se radi o simptomu neke spolno prenosive bolesti ili stanja, poput trihomonijaze (čiji su popratni simptomi pečenje, svrbež i iscjedak iz penisa koji je često neugodnog mirisa), gonoreje (koja se manifestira uz bol i pečenje pri mokrenju, oticanje testisa i bjelkast, zelenkast ili žućkast iscjedak iz penisa) te prostatitisa (upale prostate).

Što sve može utjecati na miris sperme?

Jako puno faktora! Od pH nivoa u tijelu, do različitih bakterija - puno je faktora koji mogu utjecati na (neugodan) miris sperme.

Obrezivanje
Ako govorimo o neobrezanom penisu, ispod prepucija može se nakupiti znoj, odumrle stanice kože, bakterije i smegma koji kada se spoje sa spermom pri ejakulaciji mogu utjecati na miris same sperme.
Kod obrezanih penisa manja je šansa nakupljanja upravo zato što nema kože ispod koje bi se nakupljale!

Sasušeni znoj i/ili urin
Znoj i urin definitivno mogu utjecati na miris sperme, stoga radi toga, ali i generalno dobre higijene važno je temeljito oprati penis nakon seksa i uriniranja!

Prehrana
Kao što smo napisale, određene namirnice mogu utjecati na miris sperme, poput mesa, lisnatog povrća, kofeina, alkohola, mliječnih proizvoda i slično. Ako te brine neugodan miris a misliš da je posljedica prehrane, pokušaj istu obogatiti s voćem i povrćem!

Što promijeniti u svakodnevnim navikama kako bi neugodan miris nestao?

Prvi i najbitniji savjet je održavati redovitu higijenu penisa i genitalija. Dakle, korištenje blagog sapuna i mlake vode, te temeljito pranje penisa trebalo bi pomoći u borni s neugodnim mirisom!
Ne zaboravi na balansiranu prehranu, te obavezno tijekom seksa koristi zaštitu (kondom)!

Ako s ovim savjetima i minornim promjenama neugodan miris ne prolazi, savjetujemo razgovor s liječnikom/com kako bi se utvrdila ili eliminirala mogućnost za neku od spolno prenosivih bolesti!

 

Izvor