Sve što moraš znati o kondomima

Što su kondomi?

Kondomi su priuštiva i najdostupnija kontracepcija u Hrvatskoj. 

 

Za što se koriste kondomi?

Ispravno korištenje kondoma pruža zaštitu od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i infekcija te ugodnije seksualne aktivnosti.

 

Kako poboljšavaju seks?

Mnogi kondomi su napravljeni da bi pružili novi oblik seksualne ugode (npr. rebrasti kondomi), a gotovo svi kondomi sadržavaju malu količinu lubrikanta na sebi, što pruža veću ugodu tijekom penetrativnog seksa za obje osobe.

Također, kondomi štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, a to znanje pruža osjećaj sigurnosti i mira na psihološkoj razini. Kada nas ti strahovi ne muče, lakše se opustiti i koncentrirati na seks i osjetiti veću ugodu.

Ako te i dalje hvata nervoza o trudnoći ili bolestima usprkos korištenja kondoma, pročitaj naš članak (17 stv).

 

Smanjuju li kondomi “prirodan” osjećaj seksa?

Samo kada koristiš neispravnu veličinu ili tip kondoma.  Koji god kondom da koristiš, dodaj malo lubrikanta u njega prije stavljanja za novu razinu zadovoljstva!

Ako te brine debljina kondoma, postoje posebno tanki kondomi koji i dalje pružaju visoku zaštitu, a ne osjete se pri korištenju.

Ako osjetiš iritaciju, svrab ili ti se razvije osip nakon korištenja kondoma, postoji mogućnost da si alergičan_na na lateks te je potrebno da potražiš kondome koji su napravljeni od drugih materijala.

 

Neovisno o vrsti i tipu kondoma, neke stvari mogu smanjiti njihovu učinkovitost:

  • ako je prošao rok trajanja kondoma
  • ako su bili na direktnom suncu ili na ekstremnim temperaturama
  • ako ne istisneš zrak iz vrha prije penetracije
  • ako koristiš krivi lubrikant uz njih (koji "domaći" lubrikant odabrati provjeri ovdje , a koji komercijalni provjeri ovdje)
  • ako ih ne koristiš tijekom svakog seksualnog odnosa

 

Kako ispravno staviti kondom saznaj ovdje.

Članak o tome kako koristiti kondom kao zaštitu tijekom oralnog seksa stiže uskoro!