Sve što moraš znati o kondomima

Što su kondomi?

Kondomi su priuštiva i najdostupnija kontracepcija u Hrvatskoj. 

 

Za što se koriste kondomi?

Ispravno korištenje kondoma pruža zaštitu od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i infekcija te ugodnije seksualne aktivnosti.

 

Kako poboljšavaju seks?

Mnogi kondomi su napravljeni da bi pružili novi oblik seksualne ugode (npr. rebrasti kondomi), a gotovo svi kondomi sadržavaju malu količinu lubrikanta na sebi, što pruža veću ugodu tijekom penetrativnog seksa za obje osobe.

Također, kondomi štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, a to znanje pruža osjećaj sigurnosti i mira na psihološkoj razini. Kada nas ti strahovi ne muče, lakše se opustiti i koncentrirati na seks i osjetiti veću ugodu.

Ako te i dalje hvata nervoza o trudnoći ili bolestima usprkos korištenja kondoma, pročitaj naš članak 17 važnih stvari o tijelu i prvim seksualnim iskustvima.

 

Smanjuju li kondomi “prirodan” osjećaj seksa?

Samo kada koristiš neispravnu veličinu ili tip kondoma.  Koji god kondom da koristiš, dodaj malo lubrikanta u njega prije stavljanja za novu razinu zadovoljstva!

Ako te brine debljina kondoma, postoje posebno tanki kondomi koji i dalje pružaju visoku zaštitu, a ne osjete se pri korištenju.

Ako osjetiš iritaciju, svrab ili ti se razvije osip nakon korištenja kondoma, postoji mogućnost da si alergičan_na na lateks te je potrebno da potražiš kondome koji su napravljeni od drugih materijala.

 

Neovisno o vrsti i tipu kondoma, neke stvari mogu smanjiti njihovu učinkovitost:

  • ako je prošao rok trajanja kondoma
  • ako su bili na direktnom suncu ili na ekstremnim temperaturama
  • ako ne istisneš zrak iz vrha prije penetracije
  • ako koristiš krivi lubrikant uz njih (koji "domaći" lubrikant odabrati provjeri ovdje , a koji komercijalni provjeri ovdje)
  • ako ih ne koristiš tijekom svakog seksualnog odnosa

 

Kako ispravno staviti kondom saznaj ovdje.

Članak o tome kako koristiti kondom kao zaštitu tijekom oralnog seksa stiže uskoro!