Sve što moraš znati o kondomima

Što su kondomi?

Kondomi su priuštiva i najdostupnija kontracepcija u Hrvatskoj. 

 

Za što se koriste kondomi?

Ispravno korištenje kondoma pruža zaštitu od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i infekcija te ugodnije seksualne aktivnosti.

 

Kako poboljšavaju seks?

Mnogi kondomi su napravljeni da bi pružili novi oblik seksualne ugode (primjerice rebrasti kondomi), a gotovo svi kondomi sadrže malu količinu lubrikanta na sebi, što pruža veću ugodu tijekom penetrativnog seksa za obje osobe.

Također, kondomi štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, a to znanje pruža osjećaj sigurnosti i mira na psihološkoj razini. Kada nas ti strahovi ne muče, lakše se opustiti i koncentrirati na seks i osjetiti veću ugodu.

Ako te i dalje hvata nervoza o trudnoći ili bolestima usprkos korištenja kondoma, pročitaj naš članak 17 važnih stvari o tijelu i prvim seksualnim iskustvima.

 

Smanjuju li kondomi “prirodan” osjećaj seksa?

Samo kada koristiš neispravnu veličinu ili tip kondoma.  Koji god kondom da koristiš, dodaj malo lubrikanta u njega prije stavljanja za novu razinu zadovoljstva!

Ako te brine debljina kondoma, postoje posebno tanki kondomi koji i dalje pružaju visoku zaštitu, a ne osjete se pri korištenju.

Ako osjetiš iritaciju, svrab ili ti se razvije osip nakon korištenja kondoma, postoji mogućnost da si alergičan_na na lateks te je potrebno da potražiš kondome koji su napravljeni od drugih materijala.

 

Što je s kondomima s okusom?

Kondomi s okusom mogu biti zabavna novost za oralni seks, ali za penetraciju i korištenje na vulvi nisu preporučljivi zbog mogućih infekcija koje mogu izazvati kod mnogih. Također, neki su alergični na dodatke u kondomima s okusom, tako da pripazi pri korištenju, natečeno lice i grlo nije idealno za užitak u seksu!

 

Neovisno o vrsti i tipu kondoma, neke stvari mogu smanjiti njihovu učinkovitost:

  • ako je prošao rok trajanja kondoma
  • ako su bili na direktnom suncu ili na ekstremnim temperaturama
  • ako ne istisneš zrak iz vrha prije penetracije
  • ako koristiš krivi lubrikant uz njih (koji "domaći" lubrikant odabrati provjeri ovdje , a koji komercijalni provjeri ovdje)
  • ako ih ne koristiš tijekom svakog seksualnog odnosa

 

Kako ispravno staviti kondom saznaj ovdje

Koja je fora s rebrastim kondomima možeš pročitati ovdje, a ako te zanima zašto i kako kondom može iznevjeriti klikni ovdje!

Ako se želiš zaštititi od spolno prenosivih bolesti i infekcija tijekom oralnog seksa  - ili samo želiš malo senzoričke promjene - ali nemaš dentalnu branu koja je namijenjena baš za vulvu, možeš izrezati klasičan kondom i napraviti zaštitnu plahticu. Odreži oba kraja kondoma i preostalu tubicu odreži u jednoj crti ravno, zatim otvori u plahticu! I položi ju preko vulve. Prikaz proces dolje: 

Izvor

 

Kondomi nas štite od infekcija i bolesti koje možemo prenijeti jedni drugima, a što smo duže zdravi i zaštićeni to se više možemo seksati jedni s drugima! Time izbjegavamo i razne terapije koje su potrebne da nas izliječe ako se zarazimo, koje nerijetko imaju druge štetne učinke najčešće na našu jetru, mogu imati druge neugodne nuspojave, a neplanirana ili neželjena trudnoća pogotovo može napraviti neželjeni teret. Kondom, ispravno korišten, omogućava nam da seks ostane zdrav, siguran, opušten i izvor užitka a ne rizika i stresa! Pazite se i koristite kodnome, i uživajte!