Sve o fluid bondingu

Fluid bonding odnosi se na zajedničku odluku o prestanku korištenja barijerne metode zaštite tijekom bilo kakve vrste seksualnog odnosa.

Da pojasnimo; svrha barijernih metoda zaštite (najčešće kondoma, ali i dentalnih brana) jest u reduciranju šansi za razmjenu tekućina i izlučevina tijekom seksualnog odnosa. To uključuje, spermu, slinu, krv i ejakulat. Ako nema razmjene tekućina (ili je ona smanjena), automatski se smanjuje šansa za prijenos spolno prenosivih bolesti i/ili trudnoće. Upravo radi tih rizika, fluid bonding je namjerna odluka u kojoj postoji međusoban pristanak svih uključenih, te se u to ne ubrajaju situacije poput spontanih odluka ne korištenja kondoma!


Fluidi – što sve podrazumijevaju?

Kod fluid bondinga, fluid se odnosi na bilo koje tekućine i izlučevine tijekom seksa, bilo oralnog, vaginalnog ili analnog. Dakle, to može biti ejakulat, vaginalni iscjedak, sperma, analni sekret, ali i slina i krv.
Urin se ne smatra djelom fluid bondinga!


Je li to sigurna metoda?

Da se razumijemo, sve vrste seksualnih aktivnosti nose određeni rizik, bez obzira jeste li u vezi i koristite barijernu ili hormonalnu kontracepciju.
Stoga, kod prakticiranja fluid bondinga, postoji rizik od spolno prenosivih bolesti, a ako su u igri penis, vagina i penetracija, postoji rizik i od trudnoće!

Kao što smo već spomenule, kod fluid bondinga važan je pristanak sa svih strana, te ako prakticirate ili želite prakticirati tu metodu, za smanjenje rizika od spolno prenosivih bolesti i trudnoće jako je važno da:
budete iskreni o svojoj seksualnoj povijesti (sadašnjoj i prošloj)
se testirate, ako postoji kakva sumnja u spolno prenosivu bolest
razmislite o selektivnim barijernim metodama
isprobajte neku drugu metodu kontracepcije!


Zašto neki odabiru fluid bonding?

Mnogo je validnih razloga: nekima seks bez barijernih metoda zaštite predstavlja bolje i ugodnije iskustvo te veći užitak.
Neki ga odabiru isključivo u slučajevima duge i monogamne veze, jer osjećaju da postoji veliko povjerenje te fluid bonding predstavlja korak ka većem stupnju intimnosti i na emocionalnoj razini predstavlja na neki način povjerenje.
Nekima s druge strane ne predstavlja nikakvo emocionalno značenje, već izbor ili neko novo iskustvo!


Jesu li nezaštićen odnos i fluid bonding isto?

Ne!
Fluid bonding je uzajamno i unaprijed dogovorena odluka, koja ne uključuje spontani nezaštićeno odnos, tako da iako se i u nezaštićenom tehnički odvija razmjena tekućina, ako prije njega nije bilo razgovora, dogovora i pristanka, ne smatra se fluid bondingom.

Kako funkcionira u monogamnoj, a kako u poligamnoj vezi?

Bez obzira na vrstu veze, uvijek je važna otvorenost i iskrenost, te pristanak svih uključenih! Kod poligamnih veza, važno je da i ostali znaju za tu odluku te da također budu informirani.

Izvor