Što sve znamo o spontanom orgazmu

Spontani orgazmi zvuče zanimljivo, čak i poželjno, no je li doista dobra stvar imati orgazme na koje ne možemo utjecati? U nastavku pročitajte što sve znamo o spontanim orgazmima, potencijalne uzroke i kako živjeti sa njima!

Što je to spontani orgazam?

Spontani orgazam specifična je vrsta istog koja se događa bez seksualne stimulacije, te se može pojaviti kao jedan 'konkretan' orgazam ili pak kao niz kraćih!

Zvuči zapravo kao super stvar – no je li?

Dok neki ljudi koji su imali prilike iskusiti spontani orgazam uživaju u istom, neki ga smatraju nepoželjnim te im izaziva osjećaj nelagode, a nekima čak izaziva fizičku bol što ih sprječava u seksu sa svojim partnerom/icom.

To je tako jer se spontani orgazam, kao što mu ime govori, događa spontano, što znači bilo kada, a u nekim trenucima to i nije baš zgodno jer može ometati svakodnevni život ili utjecati na kvalitetu sna.

Što uzrokuje spontane orgazme?

Iako se čini da se spontani orgazam može pojaviti ničim izazvan, istraživanja pokazuju kako potencijalno postoji nekoliko faktora zbog kojih se pojavljuju, iako točan razlog i dalje nije poznat! Faktori koje ćemo navesti mogući su okidači.

PGAD

Jedan od potencijalnih razloga može biti Persistent genital arousal disorder (PGAD, no budući da u hrvatskom ne postoji točan prijevod, okviran bi prijevod bio poremećaj perzistirajuće spolne podraženosti).

Osobe koje pate od ovog poremećaja često doživljavaju kontinuirano seksualno uzbuđenje i podražaje koji nisu povezani sa seksualnim osjećajima ili aktivnostima, što znači da izaziva osjećaje seksualnog uzbuđenja bez stvarne želje za seksom.

Uz spontane orgazme, ostali simptomi povezani sa PGAD-om su povećana prokrvljenost genitalija, pritisak ili žarenje u genitalijama te erekcija ili nabrekla vulva.

Ti osjećaji i senzacije mogu trajati od nekoliko sati pa čak i do nekoliko dana, te često kod osoba izazivaju nelagodu. Također, kod PGAD-a, orgazam kada se dogodi pruži samo privremen osjećaj olakšanja, a sve navedene senzacije vraćaju se vrlo brzo nakon orgazma.

Točan uzrok ovog poremećaja nije jasan, no postoje teorije kako za to krivac može biti uklještenje pudendalnog živca, koji ima ulogu prenošenja signala seksualnih podražaja od genitalija do mozga i obrnuto kod svih ljudi.

Nesvjesni orgazmi

Nesvjesni orgazmi također su još znani kao spavajući orgazmi, nokturalni orgazmi i li orgazmi u snu. Njih se često povezuje s mokrim snovima, što nije baš točno, jer se spavajući orgazam može dogoditi i bez ejakulacije, dok je kod mokrih snova slučaj nekontrolirane ejakulacije za vrijeme sna.

Tijekom REM faze sna, prokrvljenost genitalija se povećava, baš kao i kod svjesnog osjećaja seksualne uzbuđenosti,što može rezultirati erekcijom ili nabreklom vulvom, što može dovesti do orgazma s ili bez lubrikacije ili vaginalne lubrikacije.

Svjesni orgazmi

Osim u slučaju PGAD-a, istraživanja nisu pokazala konkretne rezultate koji bi ponudili razlog zašto se spontani orgazmi događaju kod budnih i svjesnih osoba.

Određeni lijekovi i opijati (poput rasagilina, lijeka koji se koristi u liječenju Parkinsonove bolesti, određeni antidepresivi te kanabis) kod nekih slučajeva pokazali su se kao okidači što je bilo povod raznim kliničkim istraživanjima, no potrebno ih je puno više kako bismo zaista razumjeli uzrok spontanih orgazama te identificirali jesu li zaista povezani s određenim lijekovima.

Još jedan od potencijalnih uzroka spontanih orgazama je tjelovježba, što je istraživanje iz 2012. od strane Sveučilišta Indiana i potvrdilo kako neke žene doživljavaju orgazam kroz tjelovježbu. Vježbe najviše povezane sa spontanim orgazmima su abdominalne vježbe, bicikliranje, dizanje utega, penjanje po užetu ili šipci (ako vas je slučajno zanimalo).

Postoje i neki slučajevi u kojima se događa spontani orgazam pri vaginalnom porodu, što je bilo povod za istraživanja o uporabi seksualne stimulacije kao načina olakšavanja boli pri porodu!

Može li ih se spriječiti?

Da bi se spontani orgazmi mogli spriječiti, potrebno je saznati njihov uzrok. Stoga, ako osoba zna koji su specifično njeni okidači za spontane orgazme, bilo bi potrebno izbjegavati te okidače.

Uz to, savjet je izbjegavati stresne situacije ili barem pronaći način kako ih olakšati uvelike pomaže, poput vježbi disanja, šetnji, slušanja glazbe, joge i meditacije, no to je zaista vrlo individualno!

Kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć?

Ako spontani orgazmi ne utječu negativno na kvalitetu svakodnevnog života i spavanja, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost.
Drugim riječima, ako se spontani orgazmi događaju rijetko, tada u pravilu ne predstavljaju problem, no ako je to kontinuirana stvar, mogu negativno utjecati na kvalitetu života u vidu neispavanosti, poteškoća s koncentracijom, otežanog mokrenja, smanjene seksualne želje, genitalne boli, depresije i anksioznosti.

Ako se događaju dok je osoba budna, vrlo je zgodno voditi dnevnik kada i u kojim situacijama se događaju, što može pomoći u detektiranju okidača.

Ako postanu smetnja, najbolji je savjet obratiti se liječniku/ici (i ovdje dnevnik puno pomaže u postavljanju dijagnoze i plana tretmana), a ako postoji sumnja na neki okidač (poput određenih lijekova ili opijata) obavezno ju treba reći!

Razgovor o seksualnom zdravlju nije uvijek tako lagana stvar, pogotovo kada se radi o nekoj neobičnoj i manje čestoj situaciji poput spontanih orgazama, no razgovor i traženje pomoći uvijek su odličan prvi korak u rješavanju problema. Ako imaš iskustva sa spontanim orgazmima i predstavljaju ti problem, posjeti liječnika/cu kako bi zajedno otkrili potencijalni uzrok te kako bi se problem riješio!

 

Izvor