Što sve NIJE pristanak na seks?

 

Znamo da je pristanak na seks samo kada zaista sve osobe uključene žele da se u tom trenutku događa ono što se događa, znaju što se događa, i žele da se to nastavi događati. Ponekada se određene situacije nazivaju "sivom zonom" pristanka, je li to seks ili nije, ali zapravo uopće se ne radi o sivoj zoni i pristanak na seks bi trebao biti veoma jednostavan.

Koje su to situacije gdje zapravo nije došlo do pristanka na seks?

 

Kada netko pristane na seks nakon stalnog nagovaranja.

 

To nije zaista pristanak na seks, koliko je pristanak da se odradi ono što se mora odraditi da ih napokon pustiš na miru. Nije da žele taj seks, nego se žele riješiti tebe i tvojeg nagovaranja. Ne žele taj seks.



Kada netko pristane na seks zbog straha da će se dogoditi nešto gore ako ne pristanu.

 

Ako pristanu na seks jer misle da će u suprotnosti ostati bez posla, da će biti nekako povrijeđeni ili im je čak život pod prijetnjom - oni ne žele taj seks. Oni su pristali na čin za koji misle da će spriječiti gore posljedice. Oni ne žele taj seks. Nisu imali slobodu izbora, ne zaista, i zato to nije pristanak i to nije seks!

 

Odjeća ili izostanak odjeće.

 

Samo zato što nosimo kupaći kostim ne znači da se moramo kupati u moru. Čak i ako zakoračimo u to more, i dalje imamo pravo reći da nam ipak ne odgovara i ne okupati se.

 

Razlozi zašto nosimo određenu odjeću mogu biti svakakvi, od toga da samo želimo izgledati privlačno, da nam je udobno, da sebe uzbudimo, da se sredimo, opustimo, ili skinemo goli jer jednostavno nije nam dan za odjeću. 

Odjeća nikada nije pristanak na seks. Čak i ako je odjeća namjerno odabrana da služi kao poziv drugoj osobi, kao znak da smo zainteresirani za seks, to je i dalje samo poziv.

Nije predaja prava drugoj osobi da nas dira, ljubi i radi bilo što bez traženja našeg pristanka.

 

Tišina.

 

Izostanak jasnog, slobodno i željeno danog DA nikada neće zamijeniti da. Ako pijemo odličan čaj i želimo da i drugi osoba proba taj čaj, mi ćemo im ponuditi gutljaj. Ako osoba šuti, očito nećemo početi lijevati im čaj u usta. Provjerit ćemo jesu li nas čuli, pitat ćemo opet, i ako se ponovno sretnemo s tišinom, promijenit ćemo temu i ako nam je stalo do njih, pitat ćemo jesu li dobro. Izostanak NE nikada ne može zamijeniti DA.

 

DA od nekoga tko ne može pristati.

 

Osoba koja je u nesvjesti, koja spava, pijana je, pod utjecajem droga ili maloljetna - seks i bilo kakav seksualni čin nije nešto što ove osobe mogu svjesno, odgovorno i slobodno odabrati!

 

Kada netko pristane jer im nabiješ osjećaš krivnje što te odbijaju.

 

Ovo se često može dogoditi u vezama gdje se jedna ili obje osobe nose s osjećajima nesigurnosti. Ako osoba pristane na seks s nama samo zato što smo ih, izravno ili suptilno, uvjerili da odbijanjem toga govore da nas ne vole, da misle da smo ružni i bezvrijedni, da ih ne smatramo privlačnima - tada je ta osoba pristala na seks jer se osjeća užasno i kao da mora pristati jer inače potvrđuje što govorimo, iako to možda nisu istine. Ta osoba nije pristala na seks slobodno i željeno! Nije htjela taj seks!




Kako ostvariti pristanak na seks, koji zaista jest pristanak na seks, pročitaj naš Kratak vodič za seksualni pristanak