Što kada tampon zaglavi?

 Vjerujemo da je mnogima kada je u pitanju korištenje tampona prva briga - što ako tampon zapne unutar vagine? Kako ću ga izvaditi?

Zvuči jako zabrinjavajuće, ali u pravilu ta situacija zvuči strašnije nego što zapravo jest!

Može li tampon uopće zaglaviti u vagini?

Takvo nešto svakako se može dogoditi, ali dobra vijest je da neće otići dalje od vagine! Drugim riječima, mitovi o tome da se tampon može izgubiti negdje u tijelu potpuno su pogrešni.

Tampon može zaglaviti najčešće radi jedne od sljedećih situacija:

- ako se umetne novi tampon ali se pritom stari ne izvadi

- prakticiranje penetrativnog seksa prije uklanjanja tampona

- ako se na tampon jednostavno zaboravi

- ako špagica tampona pukne

Koji god bio razlog, izuzetno je važno tampon što prije izvaditi kako ne bi došlo do infekcija ili nekih drugih komplikacija. Općenito, pri nošenju tampona, preporuka ga je mijenjati svaka 4-6 sati. Iako postoje određene preporuke da se tampon može nositi i po 8 sati, to ipak ne preporučujemo kako bi se smanjila šansa za sindrom toksičnog šoka, o kojem smo već pisale ovdje!

Općenita preporuka je, kako bi se rizik dodatno smanjio, koristiti veličinu tampona koja odgovara obilnosti menstruacije, odnosno, ako imaš oskudniju menstruaciju, nema potrebe da koristiš visoko upijajući tampon, i obratno.

Kako znati da se tampon zaglavio?

Neki od znakova mogu biti:

- neugodan miris

- vrućica

- bol ili nelagoda u području zdjelice

- svrbež u vagini

- oticanje i/ili osjećaj upale u predjelu genitalija

- nelagoda pri mokrenju

Koji su potencijalni rizici i komplikacije? 

Iako tampon koji je zaglavio ne može ozbiljno oštetiti cerviks ili vaginu, on ipak može biti uzrok infekcije, tako da je jako važno ukloniti ga što prije!

Najlošiji scenarij je sindrom toksičnog šoka, no ako se tampon izvadi unutar nekoliko sati, ne bi smjelo biti problema!

Kako izvaditi zaglavljeni tampon?

Najčešća preporuka je pokušati ga istisnuti van iz tijela, na način kao kada obavljamo veliku nuždu. Dakle, oprati ruke, sjesti na wc (dodatno može pomoći podići stopala, primjerice da ih postaviš na neki stolčić ili slično). Idealno je, a i lakše, čim je tijelo više opušteno. Nakon toga, tampon bi se trebao spustiti, te onda umetni prst u vaginu da ga lociraš, i pokušaj ga uhvatiti za špagicu ili njega samog.

Korištenje lubrikanta može pomoći procesu, a i ogledalo, tako da možeš bolje vidjeti što se točno događa i gdje je zapelo!

Savjetujemo da izbjegavaš korištenje pincete ili drugih oštrih stvari koje mogu ozlijediti unutrašnjost vagine!

Kada posjetiti doktora/icu?

U većini slučajeva vađenje tampona samostalno kod kuće ide bez problema, no ako je baš zapelo, najbolje je obratiti se liječniku/ci.

Također, ako primjetiš povišenu tjelesnu temperaturu, bol u predjelu zdjelice, mučninu, svrbež ili osip oko genitalija, iscjedak neugodnog mirisa, vrtoglavicu ili bol pri mokrenju, svakako se obrati liječniku/ci što prije!

 

Jasna je stvar da zaglavljeli tampon nije baš najzabavnija situacija, ali ako se izvadi na vrijeme, ne prestavlja nikakav značajan problem i u praviluu vađenje tampona nije teško niti opasno. No, ako se dogodi da baš ne ide, tu doktori mogu pomoći tako da ne oklijevaj i obrati se liječniku/ci za pomoć kako ne bi došlo do infekcije i/ili sindroma toksičnog šoka!

 

Izvor