Što kada erekcija ne prolazi?

Postoji medicinski termin za erekciju koja ne prolazi, a to je prijapizam. Radi se o vrsti trajne i često bolne erekcije koja najčešće nije popraćena seksualnim uzbuđenjem. Što napraviti kada pri susretu s ovakvom dugotrajnom erekcijom?

Što ju može uzrokovati?

Uzrok prijapizma često je nepoznat. Postoje određene situacije koje ga mogu uzrokovati, poput oštećenja žica, određenih lijekova (poput lijekova protiv impotencije), određenih medicinskih stanja povezanih s krvlju (poput primjerice leukemije ili drepanocitoze) ili pak kao posljedica ozljede penisa i/ili genitalija. Ponekad krivci mogu biti zlouporaba alkohola i opijata!

Kako ga tretirati?

Ako se radi o erekciji koja je prisutna manje od 4 sata, možeš pokušati sa:
- laganom tjelovježbom, poput trčanja ili bicikliranja
- toplom kupkom
- mokrenjem
- paracetamolom ili ibuprofenom za smanjivanje bolova.

Ako erekcija nakon 4 sata i dalje ne prolazi, bitno je da potražiš hitnu medicinsku pomoć kako ne bi bilo trajnih posljedica!

Tretman za one veoma tvrdoglave erekcije može biti drenaža krvi iz penisa ili pak uzimanje određenih lijekova. U najkrajnjijim slučajevima potrebna je operacija.

U svakom slučaju, najbitnije je upamtiti da ako erekcija ne prolazi nakon 4 sata, nužno je potražiti pomoć kako bi se prijapizam uspješno izliječio!

 

Izvor