Što je vaginalna flatulencija ili 'vaginalni vjetar'?

Vaginalna flatulencija, kolokvijalno znana kao vaginalni vjetar (ili na engleskom queef) je ispuštanje zraka iz vagine! To je jedna jako uobičajena i normalna stvar, a najčešće se događa tijekom/nakon seksa ili tjelovježbe! Ne predstavlja nikakvu opasnost niti rizik, a evo kako i zašto se događa!

Prolazak traka kroz vaginalni kanal možda zvuči ponekad kao prdež, no za razliku od njega, vaginalna flatulencija nema (neugodan) miris!

Iako na ovu temu službenih studija i istraživanja fali, postoji nekoliko situacija i faktora povezanih s vaginalnim flatulencijama:

- penetrativni seks ili umetanje stranog objekta u vaginu - pri penetraciji (bilo da se radi o penisu ili recimo seksualnoj igrački, ali i u situacijama ginekološlog pregleda), zrak se unutar vagine može potisnuti što uzrokuje njegovo glasno ispuštanje.
- tjelovježba ili istezanje - pokreti tijekom tjelovježbe mogu uzrokovati zarobljavanje zraka unutar vagine! Određene fizičke aktivnosti poput joge posebice djeluju na flatulencije!
- trudnoća - ponekad je sklonost vaginalnim flatulencijama veća za vrijeme trudnoće
- anatomija - svačija anatomija je drugačija i samim time neke vagine će biti sklonije flatulencijama od drugih!

Vaginalne flatulencije samo po sebi su bezopasne, te ne postoji specifičan pregled kako bi se one ustanovile, već se jednostavno događaju. Samim time ne postoji tretman za njih, niti je on potreban. One se prirodno događaju u situacijama seksa i tjelovježbe, i ne postoji baš puno što možemo napraviti po tom pitanju osim toga da promatramo u kojim pozicijama se pojavljuju frekventnije.

Međutim, ako vaginalne flatulencije dolaze u paru sa simptomima poput vaginalnog gnoja, iscjetka koji ima snažan i neugodan miris, čestih vaginalnih i urinarnih infekcija, boli u vagini, vulvi i/ili tijekom seksa, sve to, iako vrlo rijetko, ali svejedno može upućivati na rektovaginalnu fistulu i zahtijeva medicinsku pomoć!

Vaginalne flatulencije nisu stvar za brigu, niti stvar koje se trebamo sramiti - to je skroz prirodan rezultat ispuštanja zraka iz vagine. Iako zvuči kao prdež, on to nije, a umjesto da ih se sramimo, recept koji gotovo uvijek pali je smijeh!

 

Izvor