Što je orgazmička sinestezija?

 

Sinestezija je pojava na polju naše percepcije koja dovodi do spajanja i „prebacivanja“ određenih osjeta jedno na drugo, odnosno onaj podražaj koji primimo jednim osjetilom se dožive u području drugog osjetila. Primjerice, ono što vidimo okom se doživi u dijelu mozga kojim doživljavamo okuse i zbog toga kada vidimo crvenu boju osjetimo okus jagode ili cigle ili pak klora u ustima. Tako osobe koje imaju sinesteziju percipiraju svijet na drugačiji način od mnogih drugih: oni čuju boje ili brojeve, možda vide zvukove u različitim oblicima i mirišu ih ili kušaju svaku riječ koju čuju.

S obzirom na to da je cijelo naše postojanje praktički samo percepcija naše okoline i podražaja koje dobivamo, sinestezija može obojati svaki aspekt našeg života pa tako i seksa.

Seks je jedna od interakcija koja je često ispunjena mnogobrojnim podražajima i osjetima, ako ne svima: uključuje zvukove, dodir, okuse i mirise i sve što možda vidimo.

Seks i orgazam, čak i kada ga doživimo vlastitom ekspertizom, su nešto što doživljavamo svako na svoj individualan način, a postoje i osobe koje imaju sinesteziju općenito i seks i orgazam nisu diskriminirani u toj pojavi, ali postoje i osobe koje imaju sinesteziju samo orgazma. Osobe koje imaju sinesteziju orgazma nemaju nužno prisutnu sinesteziju tijekom neseksualnih iskustva pa tako i suprotno vrijedi za one koji imaju samo sinesteziju neseksualnih doživljaja.

Jedna malena studija iz 2013. je ispitala 19 osoba sa sinestezijom koje su prijavile doživljaje sinestezije tijekom seksa i jedan od zaključaka studije je bio da je seks za ove osobe „više spiritualan“. Osobe u grupi ispitanoj tijekom istraživanja su izrazile više osjećaja poput „beskrajnog mora“ i „vizualne rekonstrukcije“ nego kontrolna grupa osoba bez sinestezije. Naravno, opisi seksa su manje-više nemogući za potvrditi ili usporediti jer svi doživljavamo i opisujemo te doživljaje seksa drugačije, imali sinesteziju ili ne, ali ove osobe sa sinestezijom su često opisivale različite perceptivne doživljaje za različite faze u seksualnom činu. Rastuće uzbuđenje i ugodnu napetost je jedna osoba opisala kao maglu koja se oblikovala u zid, a sam orgazam se zatim doživio kao rasprsnuće tog zida u strukture oblika kruga, u plavo-ljubičastoj boji. Ima smisla što mnogi zato opisuju seks kao spiritualno iskustvo, zar ne?

Michelle (kada je imala 24 godine) je opisala svoj prvi orgazam koji je doživjela s 19 godina, kao viđenje bijelog i zelenog svjetla u periferiji svog vida. Za Nadiu (koja je imala 38 u trenutku intervjua s Bustle), cijela prostorija postane prožeta određenim tonovima boje, poput zlatne ili indigo plave, nekada crvene, i onda izblijedi. „Ako su mi oči otvorene, sjaj boje ostane na rubovima onoga što gledam. Ako ih pritvorim čak i na pola, boja prožme sve“. Ashley (23) nekada vidi žute ili plave zvijezde, a Samantha (28) čuje iznenadnu glazbu.

 Koliko je česta sinestezija?

Prema istraživanju koje je uključivalo 572 osobe, preko 4% populacije doživljava sinesteziju, a 1.2% tih osoba doživljava seksualnu ili orgazmičku sinesteziju. Nisu poznate nikakve razlike prema rodu ili spolu osoba koje doživljavaju sinesteziju. Naravno, kao sa svim statistikama, ti brojevi su možda i viši, ali mnoge osobe sa sinestezijom ne znaju da se njihovo iskustvo razlikuje od tuđih, a mnogi se ne osjećaju ugodno podijeliti svoje doživljaje kada znaju da su drugačiji.

Što uzrokuje sinesteziju?

Uzroci sinestezije i dalje nisu dovoljno istraženi da možemo ponuditi jednostavan odgovor na to pitanje ili čak kakvu smjernicu kako je doživjeti ako do sada nismo, ali istraživačica seksa Nicole Prause smatra jednim od mogućih objašnjenja to što izgleda da doživljavamo određene promjene u stanju našeg mozga kako bismo uopće doživjeli orgazam pa se smatra da u takvom stanju, naš mozak gubi kontrolu nad senzornim područjima i zato podjela i filtracija podražaja i doživljaja nije kako bi inače „trebala“ biti. Meditacija i meditativna stanja su također povezana s takvim senzornim iskustvima koje opisuju osobe sa sinestezijom.

Sinestezija nije stanje koje zahtijeva ikakvo liječenje ili mijenjanje. Za većinu osoba sa sinestezijom, ona je neutralna ili ugodna pojava, koja je često povezana s benefitima poput boljeg sjećanja i kreativnosti.

Pojava sinestezije pri seksu nije nužno povezana s većim užitkom u seksu, ali možemo zamisliti da prisutnost eksplozija boja ili zvuka orkestra oko nas u trenutku iznimne ugode i zadovoljstva neće baš niti narušiti to lijepo iskustvo posebne ljudske interakcije seksa.