Što je PMDD?

PMDD (premenstrual dysphoric disorder) ili po naški predmenstrualni disforični poremećaj odnosi se na teži oblik predmenstrualnog sindroma čiji su simptomi (pogotovo oni emocionalni) jače izraženiji nego kod klasičnog PMS-a.

Koji su to simptomi?

Obično, oni se pojavljuju od 7-10 dana prije menstruacije. Emocionalni simptomi mogu biti nervoza, ljutnja, zaboravnost, gubitak interesa, napadaji panike, paranoja, tuga, pa u nekim slučajevima čak i suicidalnost.

Fizički simptomi mogu biti pojava akni, bolovi u leđima, nadutost, natečenost grudi, grčevi, vrtoglavica, bolovi u zglobovima itd.

 

Ovi simptomi mogu itekako utjecati na kvalitetu života, a ono što ih utječe je, kako stručnjaci vjeruju, promjena i nivou hormona tijekom ciklusa. Naime, kako se tokom PMS-a i PMDD-a nivoi estrogena i progesterona mijenjaju, oni mogu utjecati na serotonin, hormon koji igra veliku ulogu u tome kako ćemo se osjećati.

Drugim riječima, osobe sa PMDD-om mogu reagirati osjetljivije na te hormonalne promjene, te ukoliko misliš da pogađa i tebe, javi se liječniku/ici kako bi ti pružili pomoć u olakšavanju simptoma i svakodnevnog života!

 

Izvor : Healthline