Što je IDAHOT?

IDAHOT, International day against homophobia, transphobia and biphobia je međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije, koji obilježavamo 17. svibnja.

Ovim danom se osvrćemo na sve što smo postigli do sada u poticanju poštovanja, prihvaćanja i razumijevanja među ljudima i našim zajednicama, na sve što i dalje predstavlja ogromne izazove i životne opasnosti mnogima zbog toga tko su i koga vole, i što sve činimo i možemo učiniti da stvorimo globalnu zajednicu u kojoj smo svi sigurni i glasno svoji, bez narušavanja tuđih sloboda.

Ovaj dan je službeno prepoznat u Europskoj Uniji i Hrvatskoj, a nažalost primjere nasilja, zastrašivanja i diskriminacije nije teško pronaći u našoj zemlji. 

Veliki su pomaci u zaštiti prava LGBTI osoba učinjeni mnogim prosvjedima kroz godine, poput Povorka ponosa koje se odvijaju od 2002., prvog Balkanskog Trans Inter marša 2019., biciklističkog Pride Ride-a prošle godine, ali i stalnim radom i trudom mnogih udruga koje se zalažu za ljudska prava, kao i pojedinaca i parova koji slobodno hodaju vlastitim gradovima, autentični sebi.

Nadamo se da u što bližoj budućnosti nećemo smatrati hrabrim niti opasnim da je netko otvoren o tome koga voli i što im je identitet, već jednostavno normalnim i prirodnim, što je istina koju dogme i strahovi neće moći uništiti koliko god se trudili zakopati ju svojim agendama.

Globalna tema ovogodišnjeg IDAHOBIT-a glasi "Zajedno: Odupiranje, podržavanje, iscjeljenje!"

Mi te pozivamo da ovaj dan obilježiš otvorenosti i znatiželjom o ljudima oko sebe. Zamijeni strah, neugodu i otuđivanje s ljudskošću i razgovorom. Svi smo mi više od našeg rodnog identiteta i seksualne orijentacije, štogod ono bilo. Svi imamo različite potrebe i karakteristike, a nekima ono ovisi o njihovom rodu i tome koga vole. 

Razgovor i upoznavanje osobe je prvi korak koji je potreban da svi shvatimo koliko smo zapravo slični, a ne različiti.

Mi svi jedemo doručak, neki smo strpljiviji a drugi naporni, mnogi od nas ne vole prokulice, imamo obitelj i prijatelje, najdraže filmove i hobije, želje i ambicije za svoj život - neovisno o tome što je naš rod i koga volimo. 

Ako se nalaziš u Rijeci, možeš se uključiti u program udruge LORI koji je osmišljen u duhu IDAHOBITA i možeš ga pronaći ovdje

Neovisno o tome gdje se nalaziš, u ovo pandemijsko vrijeme se organiziraju Žive knjižnice i online, na kojima možeš upoznati osobe (mnogih od kojih su LGBTI) i postaviti im kojegod pitanje želiš (možeš pitanje i izabrati iz ponuđenih ideja) ili jednostavno saslušati neke od njihovih priča. Ako te zanimaju Žive knjižnice ili možda i želiš biti Knjiga na nekoj, zaprati udrugu PaRiter na facebook-u ili stranicu pariter.hr i prati kada će se odviti sljedeća!

Ako imaš pitanja o LGBTI zajednici, identitetu, životu, izazovima ili bilo čemu povezanome, slobodno nam se obrati i potrudit ćemo se kvalitetno ti odgovoriti.