Smanjimo sram i stigmu oko spolno prenosivih bolesti!

Ako osoba sumnja na zarazu spolno prenosivom bolešću ili je tek saznala da ju ima, posve je normalno da se u takvim situacijama pojavi čitav vrtuljak emocija - ljutnja, krivnja, zbunjenost, zabrinutost... Za mnoge u ovakvoj situaciji strah i sram najdominatnije su. No to ne bi trebalo biti tako! Što napraviti po tom pitanju?

Naučimo činjenice!

Ako se informiramo i educiramo o spolno prenosivim bolestima, te naučimo točno kako se prenose i liječe, pomoći ćemo u tome da strah i stigma nestanu!

Tek nekoliko spolno prenosivih bolesti je opasno po život, a s pravovremenim tretmanom mnoge spolno prenosive bolesti imaju mali utjecaj na zdravlje te ne utječu na kvalitetu i trajanje života. Također, iako lijek postoji samo za neke, većina ih se može uspješno tretirati i držati pod kontrolom!

Liječnici nisu neprijatelji!

Nakon liječničke dijagnoze (ne preporučuje se samodijagnosticiranje preko Interneta) izuzetno je važno otvoreno i iskreno pričati s liječnikom/com, i od njih potražiti savjete i razgovarati o mogućim opcijama za tretiranje spolno prenosive bolesti koja je u pitanju. Liječnik/ca će savjetovati koji su najbolji dostupni tretmani te koji je od njih najpogodniji za određen slučaj.

Također, liječnik/ca može pružiti adekvatan savjet kako se zaštititi (ako se radi o izlječivoj bolesti - kako se ponovno ne zaraziti, ili kako se zaštititi od ostalih), ali i kako zaštititi druge!

Nisi sam/a!

Spolno prenosive bolesti jako su česte. Jedan od razloga zašto uopće postoji sram i stigma jest taj da ljudi ne vole i ne žele pričati o njima.

Treba upamtiti da spolno prenosiva bolest ne određuje osobu i nema nikakve veze sa spolom ili seksualnom orijentacijom.

Otvorenost sa partnerom/icom je jako važna!

Neke osobe radi srama prešutjet će spolno prenosivu bolest svojem partner/ ici. Osim što to nije dobra ideja radi druge osobe i radi svih budućih potencijalnih seksualnih partnera/ica, šutnja i neiskrenost perpetuiraju stigmu i sram.

Ono što je potrebno napraviti u takvim situacijama je razgovarati s partnerom/icom (ili partnerima/cama) otvoreno, iskreno i bez osjećaja srama. Također, dobro je pružiti podršku drugoj osobi i podijeliti s njom informacije kako se ne bi osjećala sama i kako bi znala točne informacije. Dobra je ideja i zajedno potražiti liječnički savjet kako bi liječnik/ca odgovorio na sva pitanja i pružio/la savjet kako se zajedno nositi s bolešću.

Ponekad, kada se radi o dugotrajnoj vezi, iznenadna pojava spolno prenosive bolesti može uzrokovati brojna pitanja i sumnje, te je ovdje jako važan otvoren i iskren razgovor čim osoba sazna za dijagnozu. Naime, neke bolesti mogu latentno biti u organizmu u stanju mirovanja jako dugo, potencijalno i prije početka trenutne veze!

 

Najbolji arsenal za borbu protiv stigme spolno prenosivih bolesti jesu edukacija i razgovor. Direktan, otvoren i iskren pristup definitivno će pomoći u razbijanju stigme i srama, te čak i kada razgovor o tome ne ide po planu, sam razgovor jedan je mali korak naprijed!

 

Izvor