Situationship i prijatelji s povlasticama: ima li razlike?

Mnoge osobe tijekom života imaju potrebu imati barem jednog seksualnog ili romantičnog partnera, no u današnjem svijetu stvari su malo drugačije nego što su bile prije nekoliko desetljeća. Danas je ograničenje tradicionalnim oblicima veza sve manja, pogotovo kod mladih, pa nije neobično da dolazi do stvaranja ležernijih oblika odnosa, a samim time i novih termina za iste. Ako se trenutno nalaziš u sličnoj situaciji i ne znaš kako ju osloviti, ovo je članak za tebe!

Situationship

Situationship  je engleski naziv (hrvatskog još ni nema) za vezu bez etiketa, tj. odnos koji ima gotovo sve karakteristike tradicionalne veze, no ne smatra se njome. Uzrok, ali i cilj ovakvog odnosa često je daljnja procjena partnera (free trial, ako ćemo se ponovno poslužiti engleskim jezikom), te to možemo zvati vrstom veze u kojoj se partneri mogu bolje upoznati i odlučiti žele li nešto ozbiljnije ili ne. Ponekad je uzrok nešto drugačiji; ponekad je riječ o strahu od obveza i odgovornosti ili pak tome da osoba jednostavno ne želi situacije koje su često povezane s tradicionalnim tipom veze.

Prijatelji s povlasticama 

Kao što samo ime nalaže, ovdje je u pitanju prijateljstvo sa seksualnim odnosima kao povlasticama. Značajna razlika u odnosu na situationship jest što ovdje po nekom pravilu nisu uključeni romantični osjećaji, već su oba partnera samo željna uživati u seksu bez daljnjih implikacija. Takav odnos često ima rok trajanja, što u praksi znači da često završava kada jedan/na ili oba/je partnera/ice ne pronađu nekog tko im se sviđa romantično, no može i potrajati ukoliko oba partnera uživaju u ovakvom odnosu i ne žele ga promijeniti.

(Uvjetno rečeno) problem u oba oblika ležernih odnosa jest situacija kada se jedna osoba ozbiljnije veže za drugu ili pak želi definirati odnos kao službenu vezu, dok druga to ne želi/nije spremna. U takvim je situacijama bitno prepoznati da nas taj odnos više ne ispunjava kao prije i porazgovarati sa partnerom/icom, makar to i raskinulo odnos u potpunosti. Iako nam se ponekad tako ne čini, bolje je biti sam nego s nekim pod cijenu naše sreće i ispunjenosti.

Komunikacija je u takvim odnosima najvažnija te može sačuvati kako prijateljstvo, tako i osjećaje. 

Dakle, odgovor na pitanje iz naslova je: da, postoji razlika. Unatoč različitostima, ne postoji bolji ili ispravniji odnos od onog u kojem su svi zadovoljni i sretni, kakav god naziv bio :)

Izvor