Seks i vaginalna gljivična infekcija… Da ili ne?

Vaginalne gljivične infekcije su podosta česta stvar koja se može pojaviti radi raznih razloga - korištenje antibiotika, stres, neodgovarajući gelovi za tuširanje, oralnom kontracepcijom, prevelik unos šećera, neodgovarajuće donje rublje itd.

Najčešći krivac je vrsta gljivice Candida albicans, a simptomi često uključuju obilan vaginalni iscjedak, neugodu pri mokrenju te svrbež i pečenje u vaginalnom predjelu.

Vaginalne gljivične infekcije često se rješavaju brzo i za lijek nije potreban recept, no savjet je uvijek posavjetovati se sa ginekologom/injom oko terapije.

Pitanje je… Seksati se za vrijeme infekcije ili ne?

Za početak, seks s infekcijom može biti bolan i/ili jako neugodan. Ako se dogodi da je predio vulve nateknut, seks može biti neugodan u smislu trljanja kože i može rezultirati u povredama.

Nadalje, penetracija (bilo to seksualna igračka, prst ili penis) može pogoršati svrbež i iritaciju, ali i pojačati već pojačan iscjedak.

Također, seks tijekom trajanja vaginalne infekcije može otežati i usporiti proces liječenja radi opasnosti od produljenja simptoma, ali i radi toga što ako vi prenesete partneru/ici, oni vam ju mogu prenijeti natrag.

Mnogi lijekovi za vaginalnu gljivičnu infekciju mogu u svom sastavu sadržavati ulje, koje pak može oštetiti lateks, što pak znači da se povećava rizik od spolno prenosivih bolesti i trudnoće ako se upustite u seksualni odnos.

Vaginalne infekcije traju najčešće, uz liječenje, od 4 do 7 dana, i preporučujemo da se liječite na savjet liječnika/ice i/ili ginekologa/inje, kako bi vam dali adekvatnu dijagnozu i lijek.

A što se tiče seksa i vaginalne gljivične infekcije, ima ona poslovica koja se čini najprikladnijom - strpljen, spašen!

 

Izvor: Healthline