Rizici seksa bez zaštite

Seks bez zaštite odnosi se na upuštanje u spolni odnos bez uporabe kontracepcijskih metoda. Najveći rizici nezaštićenog seksa su trudnoća i spolno prenosive bolesti.

Što se računa kao seks bez zaštite?

Iako se u govoru to ponajviše odnosi na seks bez uporabe onih najčešćih metoda kontracepcije poput kondoma ili hormonalne kontracepcije, seks bez zaštite generalno se odnosi na spolni odnos bez uporabe kontracepcije, koja uz gore navedene uključuje i kontracepcijske implantante, injekcije, spirale, dijafragmu i kontracepcijski prsten.

Istina je da svaka kontracepcija može posustati, a da se smanje šanse da se takvo nešto dogodi, potrebno ju je koristiti pravilno!

Pričajmo o rizicima

Ponovimo, kada govorimo o rizicima nezaštićenog seksa, ponajviše govorimo o trudnoći i spolno prenosivim bolestima.

Trudnoća

Jedan od glavnih je upravo trudnoća, stoga toplo preporučujemo uvijek koristiti zaštitu i ne oslanjati se na pull out metodu, brojanje plodnih dana ili pak vjerovati mitovima poput onih da se u određenim seksualnim pozicijama ne može zatrudnjeti.

Spolno prenosive bolesti

Ovdje govorimo o bolestima poput sifilisa, gonoreje, klamidije, genitalnog herpesa, HPV-a, HIV-a...

Najbolja zaštita protiv spolno prenosivih bolesti su kondomi!

Kako smanjiti rizik?

Vrlo jednostavno - odgovornim ponašanjem i pravilnim korištenjem kontracepcije!

Na našoj stranici možeš se informirati o dostupnim metodama kontracepcije, te se uvijek možeš kod liječnika/ce raspitati za savjet. Što se tiče spolno prenosivih bolesti, kondomi su najbolja zaštita, te ako sumnjaš da ste ti ili tvoj/a partner/ica potencijalno zaraženi/e, testirajte se i apstinirajte od seksualnih odnosa dok ne budete sigurni/e!

 

Izvor