Različite boje menstrualne krvi

Svi sa iskustvom menstruiranja znaju kako menstrualna krv mijenja boju tijekom perioda krvarenja. No zašto je to tako i zašto čitavo vrijeme nije iste nijanse crvene boje?

Mijenjanje boje mensturalne krvi posve je uobičajena pojava, pogotovo tijekom prvih nekoliko godina menstruacije, no čak se i u kasnijim godinama to ne smatra ničim začudnim. Veoma je česta pojava da je menstrualna krv na početku ciklusa svijetlije crvena, dok je pred kraj tamnija i pomalo naginje na smeđu boju. Ponekad je slučaj suprotan, te na početku krvarenja od tamnije postaje sve svjetlija kako se bliži kraj krvarenja.

Glavni razlog mijenjanja boje i tamnjenja krvi je taj da krv, što je duže u maternici i vagini, počinje reagirati s kisikom, a ta reakcija uzrokuje promjenu u boji. Drugim riječima, što duže krv ostaje u tijelu, postaje tamnija.

Menstrualna krv može varirati u nijansama ružičaste, crvene i smeđe, a evo što one znače:

  • Ružičasta krv: ovo je česta nijansa u vrijeme samog početka menstruacije. U ovoj fazi, dio svježe, jarko crvene krvi može se pomiješati s vaginalnim iscjetkom uzrokujući da boja posvijetli i izgleda ružičasto. 
  • Jarko crvena krv: kako maternica počinje aktivno ispuštati krv tijekom menstruacije, ova nijansa znači da je krv svježa i da nije bila u maternici ili vagini neko vrijeme.
  • Tamnocrvena krv: kao što smo već spomenule, kada je krv tamnija, to je jednostavno krv koja je duže bila u vagini. 
  • Smeđa ili crna krv: to su nijanse krvi kojoj je trebalo više vremena da izađe iz vagine. Ponekad, kako se mjesečnica približava kraju, tamna krv može se pomiješati s vaginalnim iscjetkom i na kraju izgledati smeđe.

Kada se posavjetovati s liječnikom/com?

P‌romjene u boji mensturalne krvi su posve uobičajene, te ako nisu popraćene nekim neobičnim promjenama, nema razloga za brigu.

Međutim, ako iskusite situacije poput preobilnog krvarenja, jakih menstrualnih grčeva, vrtoglavice, slabosti, odjednom neregularnih ciklusa, krvarenja van perioda menstruacije i slično, tada se obratite liječniku/ci ili ginekologu/inji.