Razgovarajmo o seksu!

Komunikacija je ključ svakog odnosa – to znaju već i ptice na grani. Razna istraživanja i zdrav razum nalažu da je dobra komunikacija jedna od najvažnijih sastojaka dobre veze, no izgleda da je seks jedno od područja gdje komunikacija igra posebno važnu ulogu.

„Ali, mi imamo odličnu komunikaciju! Pričamo o SVEMU...“. Stani malo. To što vodite izvrsne razgovore o serijama, knjigama ili mjestima za spoj ne znači da ne trebate pričati o seksu. Priča o seksu podiže kvalitetu cijelog odnosa, ne odnosi se samo na seks. Bračni terapeut, dr. David Schnarch, piše kako otvorenost o temama seksualne prirode pruža jedinstvene prilike i dovodi do poboljšanja odnosa koje nije moguće postići pričom o ostalim stvarima. On pretpostavlja kako do tog efekta dolazi jer pričanje o seksu podrazumijeva da su partneri spremni pozabaviti se intimnim temama i pokazati ranjivost pred partnerom - na neki način potpuno ogoliti svoju dušu.

Naravno, pričanje o seksu podiže i kvalitetu samog seksualnog odnosa. Recimo, istraživanje Montesi i suradnika obuhvatilo je 116 parova: parovi koji pričaju o svojim seksualnim željama, nedoumicama i strahovima bitno su zadovoljniji svojim seksualnim životom od parova koji o seksu nemaju običaj otvoreno razgovarati.

Isto tako, u razgovoru o seksu trebaju se koristiti riječi, tj. verbalna komunikacija licem u lice. Tipkanje,  chatanje te govor tijela jednostavno nije dovoljan – što je razgovor o seksu nejasniji, to je zadovoljstvo seksualnim odnosima manje. To je potvrđeno u istraživanju Theissa, koji je ispitao preko 220 bračnih parova.

Zaključak?

Iako se razgovor o seksu često zaobilazi i izbjegava, izgleda kako je ipak ključno jednom otvoriti tu Pandorinu kutiju - ne samo zbog boljeg seksualnog života, već i bolje veze.  Pričajte o seksu - da ne bi sve skupa zvučalo kao u staroj pjesmi Lily Allen...

O tome kako, zašto i na koji način pisat ćemo i mi, tako da svakako poprati ovu stranicu, a možeš nas lajkati i na Facebooku i Twitteru!

 

Maša Cek, mag. psych.

Izvori i literatura:

Fauber, R.L. i Gordon, E.A. (2011). The specific importance of communicating about sex to couples’ sexual and overall relationship satisfaction. Journal of Social and Personal Relationships, 28, 591-609.

Jones, A.C. (2016). The Role of Sexual Communication in Committed Relationships. All Graduate Theses and Dissertations. Paper 4994.

Montesi, J.L., Fauber, R.L., Gordon, E.A. i Heimberg, R.G. (2011). The specific importance of communicating about sex to couples’ sexual and overall relationship satisfaction. Journal of Social and Personal Relationships,  28, 591-609.

Schnarch, D. (1997). Passionate Marriage: Keeping Love and Intimacy Alive in Committed Relationships. New York: Holt Paperbacks.

Theiss, J. (2011). Modeling dyadic effects in the associations between relational uncertainty, sexual communication, and sexual satisfaction for husbands and wives. Communic Res., 38, 565–584.

Velten, J. i Margraf, J.(2017). Satisfaction guaranteed? How individual, partner, and relationship factors impact sexual satisfaction within partnerships. PLoS ONE12(2): e0172855. Preuzeto sa: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0172855.