Pričajmo o vitiligu!

Vitiligo je naziv za kožno stanje koje karakterizira gubitak kožnih melanocita, što uzrokuje depigmentaciju kože (stvaranje izrazito svijetlih područja na koži).

Ta područja su različita po veličini i mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu kože, no najčešće su to lice (oči i područje oko usta), vrat, ruke, pregibi i genitalije. Vitiligo se također može pojaviti na tjemenu, a u tom slučaju može se dogoditi da kosa na tom dijelu postane bijela ili sijeda.

Vitiligo često krene kao blijeda površina na koži koja gradualno postaje bijela (ili blago ružičasta, ovisno o položaju i poziciji krvnih žila).

Vitiligo je vrlo unikatan, i varira od osobe do osobe – dok se kod nekih manifestira kroz manje površine, kod nekih prekriva veće dijelove kože. Položaj se ne može predvidjeti, i vitiligo je najčešće trajan.

Tipovi vitiliga

2 su najčešća tipa vitiliga, segmentalni i ne-segmentalni.

Ne-segmentalni vitiligo karakteriziraju simetrična područja diskoloracije kože, i to najčešće na rukama, koljenima, laktovima, stopalima i okoloočnom području. Radi se o najčešćem tipu vitiliga, kojeg prema istraživanjima ima 9 od 10 osoba koje imaju vitiligo.

Segmentalni vitiligo je često lokaliziran na samo jednom području kože. On je manje čest od ne-segmentalnog.

U rijetkim slučajevima je moguće da vitiligo prekrije cjelu površinu tijela.

Uzroci vitiliga

Primarni uzrok pojave vitiliga je nedostatak pigmenta melanina u koži, kojeg proizvode melanociti, a upravo melanin daje koži boju.
Kod vitiliga je stvar što u koži naprosto nema dovoljno melanocita koji bi proizveli dovoljno melanina u koži, što pak uzrokuje nastajanje područja diskoloracije na koži.

Za ne-segmentalni vitiligo često se smatra da je autoimuno stanje. Kod autoimunih stanja, imunološki sistem ne radi kako bi inače trebao, te umjesto da napada strane stanice u tijelu poput bakterija ili virusa, događa se da nada zdravo tkivo i stanice. Drugim riječima, samo tijelo, odnosno imunološki sistem, uništava melanocite koji proizvode melanin.

Faktori rizika za nastanak ne-segmentalnog vitiliga uključuju situacije u kojima vitiligo imaju drugi članovi obitelji, ako osoba ima autoimunu bolest ili pak postoji autoimuna povijest bolesti unutar obitelji, melanom ili pak partikularne promjene u genima za koje se zna da su povezani s vitiligom.

Segmentalni vitiligo se pak povezuje s određenim neurokemijskim spojevima koji se otpuštaju iz završetaka živaca u koži, a te kemikalije su otrovne za melanocite, te ih uništavaju.

Vitiligo također može biti uzrokovan određenim okidačima poput izrazito stresnih događaja, snažnih oštećenja kože (jake opekline od Sunca ili porezotine) ili pak radi izlaganja određenim kemikalijama.

Bitno je za naglasiti da vitiligo nije uzrokovan nikakvom infekcijom te nije zarazan!

Dijagnoza

Vitiligo se dijagnosticira liječničkim pregledom diskoloracijskog područja na koži. Uz to, česta potpitanja su karaktera da bi se utvrdilo postojanje potencijalnog autoimunog stanja ili postojanje nekog od poznatih uzroka vitiliga, a jedna od metoda je i Woodova lampa, UV lampa kojom se vidi postojanje odnosno manjak pigmenta u koži.

Tretiranje vitiliga

Budući da se radi o područjima kože kojima nedostaje pigment, ta područja potrebno je dodatno zaštititi od Sunčevog zračenja kako ne bi došlo do oštećenja ili oboljenja kože.

Lijeka za vitiligo u principu nema, jer se radi o permanentnom stanju. Ponekad, kada se radi o jako malom području kože, neki ga odluče zakamuflirati toniranim kremama ili puderom, a ponekad se propisuju steroidi kako bi se obnovio pigment u koži, no negativne posljedice dugotrajnog korištenja steroida su takve da on stanjuje kožu, što se ipak ne preporučuje. Jedna od terapija je i fototerapija, no u principu sve one su vrlo kratkotrajne i često neučinkovite na dulje staze jer niti jedna od navedenih ne spriječava njegovo širenje.

Naše mišljenje?

Ono što mi mislimo o vitiligu jest da je to zapravo vrlo unikatna stvar koje se nikada ne treba sramiti, niti ju tretirati čisto iz estetskih razloga. Svaka osoba, svako tijelo, pa tako i svaka koža su posebni na svoj način, a vitiligo tu posebnost ističe na van! Stoga, naš je savjet: ne sramite se vitiliga, ponosno nosite svoje divne boje!

 

Izvor