Pričajmo o vaginitisu - upali vagine!

Iako zvuči strašno, vaginitis (upala vagine) veoma je česta i izlječiva pojava! Upoznajmo se s vaginitisom - kako ga prepoznati i kako ga liječiti!

Koji su simptomi vaginitisa?

Najčešći simptomi uključuju iritaciju u genitalnom području, vaginalni iscjedak koji može biti bijel, sivkast, vodenast ili pjenast (uz neugodan miris), te upalu koja se očituje crvenilom velikih i malih usana i perinealnog područja (područja između vaginalnog i analnog otvora).

Također, može se javiti bol i nelagoda pri mokrenju, kao i bol pri seksu.

Što uzrokuje vaginitis?

Najčešći uzrok vaginitisa su infekcije poput kandidijaze, bakterijske vaginoze (o čijem smo razlikovanju pisale ovdje) i trihomonijaze.

Manje česti uzroci mogu biti gonoreja, klamidija, herpes, kampilobakterioza, određeni paraziti i loša higijena.

Ostali uzroci mogu biti alergijska reakcija (na primjer, na kondome, spermicide, sapune, doucheve, određene lijekove, pa čak i spermu).

Vaginitis se može pojaviti u bilo kojem životnom razdoblju i nije nužno povezan sa seksualnom aktivnošću, što znači da se može pojaviti i prije i nakon puberteta!

Kako se vaginitis prenosi?

Vaginitis se može prenijeti na drugu osobu, a najčešći (iako ne i jedini) uzrok prenošenja je seksualni odnos!

Postoje tipovi vaginitisa!

S obzirom na uzrok, razlikujemo nekoliko vrsta vaginitisa:

- atopijski vaginitis

- bakterijska vaginoza

- trihomonijaza

- kandiditis

Kako se vaginitis dijagnosticira?

Najbolji i najsigurniji način za dijagnozu je posjet liječniku/ci, koji će prvo razgovorom, a potom i fizičkim pregledom najtočnije utvrditi vaginitis (kao i njegov tip). Najčešće se radi o uzimanju briseva iscjetka, vaginalne tekućine, pH nivoa što pokazuje vaginitis nakon mikroskopske obrade.

Kako se vaginitis liječi?

Ponovno, tretiranje vaginitisa ovisi o njegovom uzroku, pa će stoga liječenje ovisiti o istom, te je stoga jako važno posjetiti liječnika/cu i obaviti pregled kako bi liječenje trajalo što kraće i bilo što uspješnije!

Najčešće se radi o kremama s niskom razinom steroida, antibioticima, antifungalnim kremama i vaginaletama ili antibakterijskim kremama. Za vrijeme liječenja preporučljivo je ne seksati se kako bi proces trajao brže!

Što učiniti u smislu prevencije?

Neki od savjeta su održavati higijenu (osim redovitog pranja genitalnog područja, preporučuje se korištenje blagih sapuna bez parfema i iritanasa), nositi pamučno donje rublje, izbjegavanje doucheva, prakticiranje sigurnog seksa (korištenje kondoma i dentalnih brana)!

 

Vaginitis nije nipošto strašna dijagnoza, no radi svojih simptoma može biti neugodan, stoga je jako važno na vrijeme reagirati i pri pojavi bilo kakve nelagode obratiti se liječniku/ci.

 

Izvor