Pričajmo o tamponima!

Kod tampona je vrlo bitno sljedeće: oni ne bi smjeli uzrokovati bol pri stavljanju, nošenju ili vađenju – niti kratkotrajnu a ni dugoročnu.

Trebam li osjetiti tampon nakon umetanja?

Ako se tampon ispravno postavi, trebao bi se jedva osjetiti te bi osjećaj nošenja svakako trebao biti ugodan.
No svako tijelo je drugačije, i neke osobe će tampon osjetiti u većoj mjeri od ostalih, što je normalno, no u svakom slučaju tampon ne bi smio boljeti niti bi njegovo nošenje trebalo biti neugodno.


Zašto osjećam tampon pri nošenju i zašto mi je njegovo nošenje nelagodno?

Ako osjećaš neugodu pri nošenju tampona, krivac može biti pogrešno umetanje.

Za pravilno umetanje, prvi su korak čiste ruke! Također, izuzetno je bitno pronaći ugodnu poziciju kako mišići ne bi bili zgrčeni i kako bi umetanje prošlo što ugodnije. Nakon što ukloniš zaštitu s tampona, jednom rukom prihvati tampon za njegov rub/aplikator a drugom raširi stidne usne i nježno umetni tampon u vaginu. Ako tampon ima aplikator, kada je umetnut dovoljno duboko otpusti ga, a ako je bez, za guranje iskoristi prst!

Ako imaš nejasnoća pri postavljanju, u kutiji svakih tampona postoje slikovna uputstva koja uvijek dobro dođu za ekstra pojašnjenje, a i točne upute namijenjene točno tom tipu tampona.


Kako da znam koju veličinu kada koristiti?

Tamponi dolaze u veličinama, a odabir veličine ovisi o obilnosti krvarenja. Svačija menstruacija je priča za sebe, te ne krvarimo svaki dan mjesečnice jednako.

Obično je prvih nekoliko dana mjesečnice krvarenje obilnije, što znači da će se tampon vjerojatno brže napuniti krvlju – ako primijetiš da ti običan tampon ne odgovara jer se pre brzo napuni, razmisli o povećanju veličine! Kako se mjesečnica bliži kraju, količina krvarenja opada pa je u tim danima često dovoljan manji tampon.
Ako postoje nedoumice oko veličine, jednostavno provjeri kako tampon izgleda nakon nošenja –a ako ima puno bijele netaknute površine, možda će ti manji biti dovoljan, a ako se jako brzo napuni krvlju, onda razmisli o većem.


Što mogu napraviti da umetanje bude ugodnije?

Po ovom pitanju postoji nekoliko trikova!
Prije umetanja, pokušaj nekoliko puta duboko udahnuti kako bi se mišići opustili i kako bi umetanje prošlo što lakše.
Također, jako je važno pronaći udobnu poziciju. Neke od najčešćih za umetanje tampona su sjedenje, čučanje ili podizanje jedne noge na kadu ili wc školjku.
Isto tako, neki tip tampona će ti više pasati, a neki manje. Primjerice, nekima su tamponi s kartonskim aplikatorom teži za umetanje radi tog aplikatora koji teže ulazi u vaginu i preferiraju plastične, a nekima više odgovaraju tamponi bez aplikatora.
Što god izabrali, obavezno oprati ruke prije i poslije umetanja!


Što je s vađenjem?

Ista stvar: pokušaj se maksimalno opustiti kako mišići ne bi bili u grču.
Za uklanjanje i vađenje tampona lagano povuci špagicu, i ovdje se nemoj žuriti! Pravilno diši i lagano izvlači tampon.
Imaj na umu da će izvlačenje možda biti malo neugodnije ako je tampon unutra jako kratko ili ako je suh, jer se tamponi koji su napunjeni krvlju ipak lakše vade radi toga što su lubricirani krvlju.


Što ako i dalje osjećam nelagodu?

Ako prvi put koristiš tampon i nelagodno je, bez brige, vrlo je vjerojatno da ti samo treba malo prakse. Inače, dok hodaš, tampon će si pronaći najpovoljnije mjesto, pa je još jedan trik nakon stavljanja napravit nekoliko koraka dok sve ne sjedne na mjesto.

Ponekad se jednostavno dogodi da tampon i ti ne idete skupa, ne volite se i niste kompatibilni. Svačije tijelo je drugačije i ako se i dalje ne osjećaš ugodno s tamponom, pokušaj s nekom drugom opcijom!

Tu su ulošci, koji se ljepilom učvršćuju na gaćice kako uložak ne bi migrirao, a mnogi imaju i tzv. krilca koja se lijepe ispod radi dodatne zaštite. To su jednokratni ulošci, a postoje i pamučni višekratni koji nemaju ljepilo već koriste gumbiće ili kopče kako bi se uložak pričvrstio i kako ne bi bilo curenja.

Također, postoji i menstrualno donje rublje koje je napravljeno od ekstra upijajućeg materijala, a postoje i menstrualne čašice, koje su napravljene od gume, silikona ili mekane plastike te se one umeću u vaginu i sakupljaju menstrualnu krv. One se ručno prazne, peru i također su višekratne.


Kada je potrebno posjetiti doktora?

Što se tiče uporabe tampona i popratnih simptoma, ako se pojavi neobičan iscjedak pri korištenju, ili pak povišena temperatura, povraćanje, proljev, vrtoglavica ili nesvjestica, što mogu biti znaci sindroma toksičnog šoka. U bilo kojem slučaju preporučuje se izvaditi tampon i kontaktirati liječnika/icu.
Također, ako se pri umetanju ili nošenju pojavi stalna bol, pečenje ili neugoda, javite se liječniku ili ginekologu koji će obaviti potreban pregled!

Ukratko: tamponi nikako ne bi smjeli uzrokovati bol, i idealno je pri nošenju skoro pa uopće ga ne osjetiti. Ako shvatiš da tampon nije za tebe, to je posve u redu jer imaš puno opcija za izabrati i probati! Svako tijelo je drugačije, a ti samo trebaš pronaći ono što tebi najbolje odgovara!

 

Izvor