Pričajmo o sifilisu

 

Sifilis je naziv za spolno prenosivu bolest (točnije ,spolno prenosivu infekciju) koju uzrokuje bakterija Treponema Pallidu.

Ova infekcija može biti zeznuta za dijagnosticiranje jer osoba može imati sifilis bez vidljivih simptoma godinama prije nego što se simptomi krenu pojavljivati (stoga je jako važno koristiti zaštitu i testirati se na spolno prenosive bolesti).

Kao i sa svakim bolestima, što prije ga se uoči, to bolje, jer ako se ne liječi, u kasnijim fazama može prouzročiti štetu na organima poput srca i mozga.

Jedan od prvih znakova sifilisa je malena bezbolna ranica koja se naziva čankir, a može se pojaviti na genitalijama, rektumu ili u ustima. Teško se na prvu uočava, te se sifilis prenosi u izravnom dodiru s čankirom!

4 stadija sifilisa

Sifilis ima 4 stadija, a to su primarni, sekundarni, latentni i tercijarni.

Najzarazniji je u prva dva stadija, a u latentnoj fazi simptomi se često povlače dok bolest ostaje aktivna. Tercijarni sifilis najdestruktivniji je stadij za zdravlje.

Primarni sifilis

Primarni stadij sifilisa javlja se obično od oko 3 do 4 tjedna nakon što se osoba zarazi bakterijom. U isto to vrijeme se najčešće javlja se i čankir (no u nekim slučajevima može se pojaviti i između 10 do 90 dana!). To je mali, bezbolni čir koji je izrazito zarazan, i može se pojaviti na mjestu na kojem je bakterija ušla u organizam (usta, rektum ili genitalije).

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom s čankirom, što je najčešće seks.

Sekundarni sifilis

Tijekom drugog stadija simptomi su najčešće osip na tijelu i bol u grlu. Osip najčešće ne svrbi i obično izbija na dlanovima i tabanima, iako to nije pravilo.

Neki ostali simptomi mogu biti glavobolja, otečeni limfni čvorovi, umor, vrućica, gubitak težine, opadanje kose i bolovi u zglobovima. Ovi simptomi s vremenom će se povući, i to bez obzira na uzimanje tretmana, no iako se povuku, to ne znači da je sifilis nestao, jer je još uvijek aktivan.

Latentni sifilis

Ovo je treći stadij, u kojem svi simptomi nestaju (povlače se), no bakterija ostaje u tijelu. Ova faza može potrajati godinama prije progresije u tercijarni stadij.

Tercijarni sifilis

Ovo je zadnja faza infekcije koji se može pojaviti godinama, pa čak i desetljećima nakon inicijalne infekcije! Ovo je ujedno i najopasnija faza, jer može dovesti do sljepoće, gluhoće, mentalnih oboljenja, gubitka pamćenja, neuroloških i srčanih problema, neurosifilisa itd.

Kako se sifilis dijagnosticira?

Obično se otkriva putem nalaza krvi ili temeljitog fizičkog pregleda. Ako liječnik/ca uoči čankir, potencijalno će uzeti bris kako bi se utvrdilo je li prouzročen bakterijom odgovornom za pojavu sifilisa.

Ako liječnik/ca sumnja na tercijarni sifilis, osobu može uputiti na lumbalnu punkciju kako bi se potvrdila prisutnost bakterije.

Tretiranje sifilisa

Malo utjehe - primarni i sekundarni sifilis lakši su za liječenje i u tim slučajevima tretira se (uspješno) s penicilinom, što je vrsta antibiotika koja se najčešće koristi za tretiranje sifilisa. Ako je osoba alergična na penicilin, primjenjuju se alternative poput doksiciklina, azitromicina i slično.

Ako se radi o tretiranju neurosifilisa, najčešći oblik liječenja je intravenozno primanje penicilina. Tu govorimo o zadnjoj fazi sifilisa i prouzročena šteta ne može biti popravljena, odnosno, bakterija se može ukloniti, no posljedice se tretiraju u vidu olakšavanja boli.

Tijekom tretmana ne preporučuje se bilo kakav seksualni kontakt dok to ne odobri liječnik/ca! Ako je osoba pozitivna na sifilis, i partner/ica će vjerojatno trebati proći fazu liječenja!

Kako se zaštititi?

Zaštita je najvažnija stvar kod seksa, pa tako i u sprječavanju ove bolesti. Drugim riječima, koristite kondome pri bilo kakvoj vrsti seksualne aktivnosti!

Penetrativni seks? Kondom! Oralni seks? Kondom i/ili dentalna brana.

Također, izbjegavajte dijeljenje seksualnih igračaka i testirajte se ako postoji ikakva sumnja na sifilis ili neku drugu spolno prenosivu bolest. Uvijek budite iskreni/e sa svojim partnerom/icom!

 

Izvor