Pričajmo o parafimozi!

Kada govorimo o parafimozi, govorimo o stanju u kojem je prepucij (ili kožica na vrhu penisa) zaglavljen u retrahiranom položaju i ne može se povući tako da prekrije vrh penisa. Ovo stanje može se dogoditi onima s neobrezanim penisom.

Ono što se može u tom slučaju dogoditi je da prepucij, budući da je zaglavljen, može oteći, što pak otvara mogućnost oticanja vrha penisa radi oslabljenog protoka krvi. Veoma je važno reagirati na vrijeme kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice!

Koji su simptomi parafimoze?

Glavni simptom je zaglavljen prepucij, odnosno, nemogućnost povlačenja kožice preko vrha penisa. Prepucij i vrh penisa mogu biti oteknuti i bolni na dodir, a vrh penisa, radi manjka krvi, može poprimiti crvenu ili plavu boju.

Ako postoji sumnja na ovo stanje, potrebno je odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć!

Što ju uzrokuje?

Ovo stanje može se dogoditi kao rezultat pregleda gdje prepucij nije vraćen u prvobitno stanje, ali uzroci mogu biti i infekcije, trauma genitalija, preagresivno povlačenje prepucija, izrazito uzak prepucij ili pak prepucij koji je u tom položaju dugotrajno.

Kako se dijagnosticira i liječi?

Pri liječničkom pregledu, liječnik/ca može običnim fizičkim pregledom postaviti dijagnozu, a liječenje ovisi o ozbiljnosti stanja.

Prvi korak uobičajeno je taj da će liječnik/ca pokušati smanjit oteknuće ledom, zavojem ili pak ako je potrebno drenažom, a nakon toga će prepucij pokušati vratiti u prvobitan položaj, te se u tim slučajevima uzimaju i lijekovi protiv bolova s obzirom na to da ovaj korak može biti bolan. U ozbiljnijim slučajevima, doktor/ica može predložiti i obrezivanje.

Jako je važno potražiti liječničku pomoć i slijediti liječničke upute! Ako se liječi odmah, stanje najčešće prolazi u potpunosti i bez komplikacija.

Kako prevenirati parafimozu?

Jedna od opcija je obrezivanje, no postoje i manje agresivne stvari koje se mogu napraviti kako bi se šanse za parafimozu umanjile, poput:
- održavanja redovite i pravilne higijene penisa
- nakon pranja, seksa ili mokrenja, ali i liječničkog pregleda, vraćanje prepucija u prvobitan položaj

Iako zvuči ne baš bajno, parafimoza je izlječivo stanje, koje, uz pravilne navike itekako možemo držati na daljini! No ako se dogodi da sumnjaš na parafimozu, odmah se obrati liječniku/ci!


Izvor