Pričajmo o orhitisu

 

Orhitis je naziv za upalu testisa, koja može biti virusna ili bakterijska. Iako oba testisa mogu biti istovremeno zahvaćena upalom, tipično se simptomi pojavljuju samo na jednom!

Koji su simptomi?

Primarni i najočitiji simptomi su bol u testisu/ima, ali se također mogu pojaviti i simptomi poput izrazite osjetljivosti testisa, bolnog mokrenja i ejakulacije, oteknuća skrotuma, krvi u spermi, neobičnog iscjetka iz penisa, povećane prostate, vrućice itd.

Što uzrokuje orhitis?

Upala testisa može se pojaviti kao posljedica bakterijske ili virusne infekcije.

Orhitis se najčešće pojavljuje kao posljedica infekcije virusom mumpsa, a što se tiče bakterijske infekcije, ona se pojavljuje kao posljedica upale urinarnog trakta i/ili spolno prenosive bolesti poput gonoreje i klamidije, kao i epididimitisa, upale sjemenovoda.

Seksanje bez kondoma i povijest/postojanje spolnih bolesti situacije su koje povećavaju rizik za orhitis, kao i određene urođene medicinske dijagnoze povezane s urinarnim traktom.

Kako se orhitis dijagnosticira?

Orhitis dijagnosticira liječnik/ca fizičkim pregledom kako bi se utvrdila ozbiljnost i vrsta upale.

Također, moguće je da će biti potrebno provesti dodatne pretrage poput uzroka urina ili brisa iscjetka iz penisa kako bi se ispitalo postojanje spolno prenosivih bolesti.

Liječnik/ca će, ukoliko postoji sumnja na testikularnu torziju, potencijalno napraviti i ultrazvučni pregled.

Kako se orhitis liječi?

Za virusni orhitis nema lijeka, no virusna upala testisa proći će sama od sebe. U međuvremenu, savjet je po potrebi uzeti lijek protiv bolova i držati hladne obloge kako bi se nelagoda smanjila. Bakterijski orhitis najčešće se liječi antibioticima.

U oba slučaja poželjno je sačekati sa spolnim odnosima i dizanjem teških stvari dok upala ne prođe! Najbolja praktična stvar koja se može poduzeti kao potenicjalni vid prevencije i zaštite od nekih vrsta orhitisa je korištenje kondoma. Kondomi su uvijek dobra opcija i uz to štite od spolno prenosivih bolesti!

 

Izvor