Pričajmo o demiseksualnosti!

Demiseksualnost označava seksualnu orijentaciju u kojoj osobe doživljavaju seksualnu privlačnost samo prema osobama s kojima imaju blisku emocionalnu vezu.

Drugim riječima, demiseksualne osobe seksualnu privlačnost doživljavaju tek nakon što se stvori emocionalna veza.

O kakvoj vezi pričamo?

Kada kažemo emocionalna veza, ne mislimo nužno na ljubavnu ili romantičnu vezu. Za neke demiseksualne osobe to može biti prijateljstvo - uključujući i platonsko prijateljstvo.

One ne moraju nužno voljeti tu osobu - bilo romantično ili platonski - već je stvar snažne povezanosti s drugom osobom.

Zašto nam je za to uopće potreban naziv?

Prije svega, naša seksualna orijentacija opisuje tko nas privlači.

Možda se pitate: Zar nije normalno da mnogi od nas čekaju da osjete emocionalnu povezanost s nekom osobom prije stupanja u spolni odnos?

Pa, ne uvijek. Dok se neke osobe odlučuju upuštati u spolne odnose tek nakon stvaranja čvrste povezanosti s drugom osobom (bilo da se radi o prijateljstvu, ljubavnoj vezi ili nečem trećem), nekima to nije uvjet te u spolne odnose stupaju neovisno o povezanosti s drugom osobom (oboje je posve u redu!).

No, demiseksualnost ne govori o samom seksu, već o mogućnosti samog osjećaja seksualne privlačnosti prema drugim ljudima! Stoga, kod demiseksualnih osoba seks i odluka za seksom dolazi tek nakon uspostavljanja emocionalne povezanosti s drugom osobom, a ta povezanost zapravo omogućuje osjećaj seksualne privlačnosti prema drugoj osobi!

Garantira li emocionalna povezanost da će se seksualna privlačnost uopće razviti?

Apsolutno ne!

Jednako kao što npr. heteroseksualnu ženu seksualno privlače muškarci, ta ista žena neće nužno osjećati seksualnu privlačnost prema svakom muškarcu, slično je i sa demiseksualnošću! Demiseksualna osoba može stvoriti duboke emocionalne veze s više osoba, no to ne znači da će joj svaka osoba biti seksualno privlačna.

Može li se demiseksualnost primijeniti i na druge orijentacije?

Naravno! Osoba može biti istovremeno demiseksualna i npr. homoseksualna, biseksualna, panseksualna...

Demiseksualnost je drugačija od seksualnih orijentacija koje opisuju rod drugih osoba koje nas privlače (npr. biseksualnost, homoseksualnost, panseksualnost) jer se odnosi na prirodu odnosa s drugom osobom koja nas privlači.

No posve je u redu koristiti svaki termin koji najbolje opisuje vas specifično!

Mogu li demiseksualne osobe doživjeti i neke druge vrste privlačnosti?

Da! Uz seksualnu, neke od vrsta privlačnosti su:

Romantična privlačnost: želja za romantičnom vezom s nekim

Estetska privlačnost: privlačenje nekoga na temelju toga kako izgleda

Senzualna ili fizička privlačnost: žele nekoga dodirnuti, zadržati ili zagrliti

Platonska privlačnost: željeti biti prijatelj s nekim

Emocionalna privlačnost: želja za emocionalnom vezom s nekim

Kako funkcioniraju demiseksualnost i partnerska veza?

Kao i kod svake orijentacije, svake veze ali i svake osobe - ne postoje nužno pravila. Svi smo drugačiji, i svaka veza je drugačija.

Za neke demiseksualne osobe seks je važan i bitan u vezi, dok je za neke skroz suprotno. Neki će se možda osjećati da njihova veza s drugom osobom nije dovoljno čvrsta i jaka, pa će odlučiti čekati sa seksom, a ponekad seks uopće nije niti na vidiku. Neki će se pak seksati sa partnerom/icom iako možda seksualne privlačnosti nema.

Poanta je, svaka demiseksualna osoba je drugačija.

Je li u redu ne željeti vezu?

Da.

Mnoge osobe, uključujući demiseksualne - ne žele veze i to je potpuno u redu.

Imati emocionalnu vezu s nekom osobom nije isto što i imati ili željeti romantičnu vezu s istom. Dakle, demiseksualna osoba može imati emocionalnu vezu s nekim i osjećati seksualnu privlačnost, ali ne nužno željeti romantičnu vezu s tom osobom.

Demiseksualne osobe seksualnu privlačnost doživljavaju tek nakon što se stvori bliska emocionalna veza. To se razlikuje od rijetkog doživljavanja seksualne privlačnosti.

Što je onda sa seksom?

Biti demiseksualna osoba ne odnosi se na sposobnost seksualnog uživanja, već na seksualnu privlačnost.

Također, postoji razlika između seksualne privlačnosti i seksualnog ponašanja. Netko vas može seksualno privući bez da seksa s tom osobom, a možete se i seksati s nekim tko vas seksualno ne privlači.

Stoga, mnogo je razloga zbog kojih različite osobe imaju spolne odnose, uključujući trudnoću, želju za prisnošću, želju za emocionalnim povezivanjem, užitak, zabava, eksperimentiranje...

Demiseksualne osobe - kao i bilo koja druga skupina ljudi - mogle bi imati spolne odnose s ljudima koji ih seksualno ne privlače.

S masturbacijom je priča ista - nekima će pasati o odgovarati, nekima neće, svaka osoba je posebna!

 

Dakle, da ponovimo - semiseksualne osobe mogu seksualnu privlačnost iskusiti često i intenzivno, ali samo s ljudima s kojima su bliski. Svaka (demiseksualna) osoba je drugačija!

 

Izvor