Pričajmo o cistama na jajnicima!

U našem se tijelu često mogu na različitim mjestima stvoriti i pojaviti ciste, pa tako i na jajnicima. No, što su zapravo ciste? Jesu li opasne i možemo li ih spriječiti? Saznajmo zajedno!

Što su ciste na jajnicima?

Kao što znamo, jajnici su dio reproduktivnog sustava i nalaze se u donjem dijelu abdomena, sa svake strane maternice. Njihov zadatak je produkcija jajašca, ali i hormona estrogena i progesterona.

Ponekad se dogodi da se na jajniku/jajnicima pojavi mala vrećica puna tekućine koja se naziva cista. One su jako česte, i velike su šanse da će svaka osoba koja ima jajnike barem jednom u životu dobiti cistu na jajniku. U većini slučajeva, one su potpuno bezopasne i ne uzrokuju nikakve simptome, ali ipak, u nekim situacijama mogu smetati te uzrokovati bol i nelagodu.

Vrste cista

Postoje nekoliko vrsta cista na jajnicima, a generalno se dijele na funkcionalne i nefunkcionalne ciste.

Funkcionalne ciste spadaju u onu najčešću vrstu, a njih dijelimo na

folikularne ciste – tijekom menstrualnog ciklusa, jajašce raste u folikulu, vrećici koja se nalazi unutar jajnika. U većini slučajeva, pri otpuštanju jajašca folikul puca, a u slučajevima kada ne pukne, folikul nastavlja rasti te se može formirati u cistu. Ove ciste nestaju same od sebe, obično nakon 2 do 3 menstrualna ciklusa.

luteinske ciste – folikul, kao što smo navele, obično puca pri otpuštanju jajašca, a stanice koje ga oblažu mijenjaju svoju funkciju i počinju proizvoditi veće količine hormona estrogena i progesterona. Takav promijenjeni folikul još se naziva i žuto tijelo, a kada se dogodi da se otvor na folikulu spontano zatvori, i na žutom tijelu počne se sakupljati tekućina, ono može prerasti u cistu. Luteinske ciste nestaju same od sebe nakon nekoliko tjedana.

Nefunkcionalne mogu biti:

cistadenomi – dobroćudne izrasline koje se mogu razviti na vanjskoj površini jajnika

dermoidne ciste – vrećaste izrasline na jajnicima koje mogu sadržavati različite tipove tkiva (dlake, masno, mišićno, koštano...

endometriomi – tkiva koja inače nalazimo unutar maternice, a u nekim slučajevima to tkivo razvija se izvan nje i može se uhvatiti za jajnike, što rezultira cistama

Kod nekih osoba može se razviti tzv. sindrom policističnih jajnika, što označava stanje u kojem jajnici sadržavaju velik broj malih cista. O PCOS-u smo pisale ovdje!

Simptomi cista na jajnicima

U većini slučajeva ciste na jajnicima ne izazivaju nikakve poteškoće niti simptome, međutim, kako cista raste, može uzrokovati pojavu nekih od sljedećih simptoma: nadutost u području abdomena, bolno pražnjenje crijeva, bol u zdjelici prije ili tijekom menstrualnog ciklusa, bolni snošaj, vol u donjem dijelu leđa ili bedrima, osjetljivost grudi, mučninu.

Ako se pojave simptomi poput oštre i snažne boli u zdjelici, povišene tjelesne temperature, vrtoglavice ili ubrzanog disanja, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć, jer oni mogu biti znak pucanja ciste ili oštećenja jajnika!
Ti simptomi mogu upućivati i na tzv. torziju, odnosno uvrnuće jajnika što je rijetka, ali moguća komplikacija uslijed cista, a radi se o ozbiljnom stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć!

Kako saznati postoje li ciste na jajnicima?

Najsigurniju dijagnozu pružit će ginekološki pregled, na kojem ginekolog/nja može otkriti postoji li cista običnim rutinskim pregledom. To može učiniti običnim pregledom zdjelice (primjerice, može osjetiti oteknuće) ili može napraviti ultrazvučni pregled kako bi utvrdili postojanje ciste.

Budući da mnoge ciste nestaju same od sebe kroz vrijeme, često se za njih ne prepisuju nikakve određene terapije ili lijekovi, te će liječnik/ca savjetovati regularnije preglede kako b se pratilo stanje ciste. Međutim, ako za nekoliko mjeseci nema pomaka ili nestajanja ciste, liječnik/ca može napraviti dodatne testove poput testa na trudnoću, hormonski test ili test za utvrđivanje raka jajnika.

Liječenje cista

U slučajevima kada ciste zahtijevaju liječenje, a to su najčešće situacije kada ciste ne odlaze same od sebe ili pak kada počnu rasti i time ometati rad jajnika, kao tretman mogu se propisati određene terapije.

Jedan od tretmana je hormonalna kontracepcija, s kojom se zaustavlja ovulacija što prevenira pojavu novih cista.

Ako se radi o manjoj cisti, liječnik/ca može uputiti na laparoskopiju, što je kirurško odstranjivanje ciste kroz pupak, a ako se radi o većoj, obično se odstranjuje laparotomijom, što je kirurški postupak odstranjivanja ciste kroz abdomen.

Prevencija cisti

Generalno, ciste u većini slučajeva ne predstavljaju zdravstveni problem niti hitnoću, te one nisu stanje na koje možemo utjecati. Ono što možemo napraviti kako bi bili sigurni je redovito obavljati ginekološke preglede i na taj način vodti računa o svom zdravlju i pratiti razvoj situacije. Na taj način može se pravovremeno djelovati u slučajevima kada cista ne prolazi sama od sebe, a redovni pregledi pokazat će o kakvoj se cisti radi te će liječnik/ca moći predložiti odgovarajući tretman. 

 

Izvor